Eerste zelfsturend schip ingehuldigd

Afgelopen week werd in de Zhuhai Special Economic Zone het eerste Chinese zelfsturend vrachtschip ingehuldigd. Het stuurt autonoom; vermijdt aanvaringen en meert via afstandsbediening af en aan. Het nulnummer van het schip dat Jindouyun heet, zal verder worden getest in het 776 km² Wanshan Marine Test Field. .

Jintouyun nummer 0 (China Daily)

Het Chinese eerste zelfsturend vrachtschip Jindouyun werd vorige zondag in de speciale zone van Zhuhai ingehuldigd. Daarmee speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een slimme sleepvaart. Het vaartuig stippelt zelf de koers uit, vermijdt aanvaringen en kan via controle op afstand aan- en afmeren. Academicus Yan Xinping van de Chinese Academy of Engineering zei bij de inhuldiging op het Zhuhai eiland Dongao dat het schip een belangrijk platform uitmaakt bij de ontwikkeling van slimme schepen. Directeur innovatie Cai Yuliang bij de China Classification Society prees het vaartuig omdat het bijdraagt tot technische regelgeving en standaarden van wereldformaat.

De ceremonie werd bijgewoond door meer dan 70 academici, professoren, experts, geleerden en overheidsfunctionarissen zowel uit het vasteland, Hongkong en Macao. Volgens Cai kunnen de bouwers 20% op bouwkosten, 20% op de werkingskosten en op brandstof 15% besparen en ook de uitstoot duidelijk verminderen. Het schip is 12 meter lang, 3,8 m breed, heeft een diepgang van één meter en vaart acht knopen.

Het project werd in december 2017 gezamenlijk gelanceerd door China Classification Society, Wuhan University of Technology, de stad Zhuhai en Yunzhou-Tech. Voorzitter Zhang Yunfei van Yunzhou-Tech zei dat Jindouyun actief de commerciële toepassing van zelfsturende schepen zal uittesten. Dit testen gebeurt in het Wanshan Marine Test Field dat 771 km² groot is en voorbestemd is om het grootste testgebied te worden voor zelfsturende schepen in de wereld.

China Daily,  PortandTerminal.com, seatrade-maritime.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *