Zhengzhou drinkt water uit verre Yangze

Het centrale traject van het Zuid-Noord Wateromleidingproject is opgestart. Vanuit het Danjiangkou Reservoir dat gevoed wordt door de Yangze rivier in Hubei pompt men water naar tien waterzuiveringstations van de centraal gelegen hoofdstad van Henan, Zhengzhou. Het is een belangrijke fase in het grootste drinkwaterproject ter wereld.

Danjiangkou reservoir

Danjiangkou reservoir


Het water dat van de Yangze in Zhengzhou aankomt gaat naar tien waterzuiveringstations. Het geplande maximum debiet voor waterzuivering is 5.4 miljard m³ per jaar. Het aanvoerkanaal loopt na Zhengzhou verder naar de provincie Hebei, stroomt door twee tunnels van 4.000 meter lang onder de Gele rivier om uiteindelijk Beijing en Tianjin te bereiken. De totale lengte is 1.432 km en het totale geplande debiet 9,5 miljard m³ per jaar. Het moet drinkwater leveren aan 100 miljoen mensen. Voor het centrale traject dienden 400.000 mensen te verhuizen, waarvan 345.000 woonden in de zone die nu het Danjiangkou reservoir vormt; de hervestiging en de wedertewerkstelling van deze personen zijn nog bezig.

Drie trajecten

Er zijn drie trajecten voorzien in het Zuid-Noord Wateromleidingproject, veruit het grootste dergelijk project ter wereld: Een oostelijk, een centraal en een westelijk. Allemaal tappen ze water van de Yangze of zijn bijrivieren en voeren dat naar het droge dichtbevolkte Noorden. De totale geschatte investering is 500 miljard yuan. De werken aan het project begonnen in 2003. Er werkten al 200.000 mensen aan.
Voor het Oostelijk traject, dat vorig jaar opstartte, kon men in grote mate gebruik maken van bestaande waterwegen. Toch kon dit traject pas met jaren vertraging opgestart worden. De watervervuiling onderweg was groter dan gedacht. Het Oostelijk traject levert vooral water aan de provincie Shandong, vooraleer via Hebei eveneens Beijing en Tianjin te bereiken.
Voor het westelijk traject zit men nog maar in de planningsfase. Dit kanaal zal vanaf de bovenloop van de Yangze onder of over hoge bergen naar het Noorden moeten lopen. De voltooiing is voorzien tegen 2050. Tegen die tijd zouden 440 miljoen mensen jaarlijks 44,8 miljard m³ water uit de drie trajecten van het project krijgen. Het idee van deze reusachtige omleidingen van water van het waterrijke Zuiden naar het droge Noorden kwam oorspronkelijk van Mao Zedong in 1952. Het Chinese parlement keurde de uitvoering ervan 50 jaar later goed. Sceptici waarschuwen vooral voor de waterkwaliteit die volgens hen door onvoorziene natuurlijke factoren in het gedrang kan komen.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *