Naar meer bescherming rechten van de verdachte

Verdachten die wachten op hun proces zullen geen dwangarbeid meer mogen verrichten en mogen ook niet geslagen worden. Dit blijkt uit een nieuw voorstel om de rechten van aangehouden verdachten te verbeteren nadat mistoestanden in de pers kwamen.
 prisonRIGHTSHet publiek wordt gedurende één maand om advies gevraagd over een regelgeving van 7 artikels met 39 clausules, die gepubliceerd werd op de website van de regering. De regelgeving wil de rechten vrijwaren van personen die verondersteld worden onschuldig te zijn voor de uitspraak in hun zaak. De detentiehuizen worden reeds lang verweten het daarmee niet nauw te nemen. De huidige regels, die dateren uit 1990, vermelden niet expliciet dat aangehouden personen geen dwangarbeid mogen verrichten. Het voorstel houdt onder meer ook in dat gevangenen niet de taak kunnen krijgen andere aangehouden personen te superviseren. Daarnaast moeten de begrotingen van de regeringen de volledige kost van onder meer de voeding bekostigen en mogen geen sommen gevraagd worden aan de aangehouden personen. Politieagenten die de gevangenen uitschelden of misbruiken, zullen worden gestraft. Ook wordt gestipuleerd dat ten laatste na 24 uur hechtenis de familie of de advocaat van de aangehoudene moet worden verwittigd.
De nieuwe regelgeving kwam er nadat ontdekt werd dat in de provincie Yunnan een 24-jarige was geslagen met de dood tot gevolg. In Jilin werd een aangehouden persoon doodgeslagen door medegevangenen. In totaal werden dit jaar in de gevangenissen reeds 15 onnatuurlijke doden genoteerd. De nieuwe regels stipuleren ook dat de parketten de eventuele doodsoorzaak van aangehouden personen moeten onderzoeken.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *