Naar minder uitvoeringen doodstraf

China is van plan voor een reeks misdaden de uitvoering van de doodstraf te schrappen. Het gaat om economische misdaden zonder geweld. Het amendement op de misdaadwet zit echter nog maar in de eerste lezing voor het Volkscongres.
Het permanent comité van het Volkscongres buigt zich deze week over een amendement op de misdaadwet, die dateert uit 1979. Volgens Xinhua is het de bedoeling om voor 13 soorten misdaden de uitvoering van de doodstraf te schrappen. Bij de 13 behoren het smokkelen van culturele edelmetalen en zeldzame diersoorten,  frauduleuze activiteiten met financiële rekeningen, vervalsingen van BTW-facturen en gerelateerde misdaden. Onder de huidige wet staat op 68 misdaden de doodstraf. Als het voorstel wordt aanvaard, zou het een vermindering betekenen met 19 %. Op de lijst blijft de doodstraf wel behouden voor corruptie. Het huidig voorstel toont ook toegevendheid tegenover personen jonger dan 18 en ouder dan 75. In China is het wel gebruikelijk dat een wetsvoorstel of een herziening ervan drie lezingen ondergaat vooraleer het uiteindelijk aanvaard wordt. Het zou dan het achtste amendement zijn op de misdaadwet. Hoewel in China het aantal uitgevoerde doodstraffen nog talrijk is, verminderde het reeds sinds 2007, toen het Opperste Volksgerechtshof de macht kreeg om doodstraffen uitgesproken door lagere gerechtshoven nietig te verklaren.
Vermelden we nog dat in de amendementen de straffen op organentrafiek daarentegen strenger worden. Ook de straffen voor het onder dwang tewerkstellen worden opgetrokken. Rijden onder invloed wordt nu ook in de criminaliteitswet opgenomen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *