Zuma in Peking

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma brengt een vierdaags bezoek aan China, dat reeds Zuid-Afrika’s belangrijkste handelspartner is. Toch is de handelsbalans deficitair, en de delegatie van 370 personen met 13 ministers wil proberen hier wat aan te doen. Tussen beide landen werd een strategisch partnerschap getekend met 38 bilaterale akkoorden. .
zumainch
Zuid-Afrika’s investeringen in China bedragen 580 miljoen $, terwijl de  Chinese niet-financiële investeringen in Zuid-Afrika 960 miljoen $ bereiken. De handel tussen beide landen bedraagt  16 miljard $ en China is inmiddels Zuid Afrika’s grootste handelspartner. Toch is de handelsbalans deficitair. Zuid-Afrika’s export, die 6,57 miljard $ bedroeg, bestond quasi enkel uit grondstoffen. De 9,45 miljard $ die Zuid-Afrika uit China importeert, zijn bijna allen vervaardigde producten met toegevoegde waarde. Vooral in de sectoren kledij en textiel is China overheersend, met 89 % van alle kledij en textiel die in Zuid-Afrika wordt geïmporteerd. India en de rest van de wereld vertegenwoordigen maar respectievelijk 3 % en 8 %. Naar verluidt zou uitgerekend deze sector in het land 60.000 jobs verloren hebben. De economie groeit maar met 2,3 %, onvoldoende om de werkloosheid ernstig terug te dringen.
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wil meer investeringen van China in Zuid-Afrika. Zuma deed deze oproep tijdens een bijeenkomst van zakelijke leiders van de twee landen. “China is een belangrijke strategische partner voor Zuid-Afrika, en Zuid-Afrika staat open voor zaken doen op grote schaal”, aldus Zuma. Maandag werd een “allesomvattend, strategisch partnerschap”  afgesloten met 38 bilaterale deals inzake energie, bankieren, telecom, bouw, verzekeringen, milieubeleid en vervoer. De China Development Bank zal een lening van 240 miljoen US $ verstrekken aan ‘Cell C’, Zuid Afrika’s op twee na grootste mobiele telecomaanbieder.
Nieuwe projecten in Zuid-Afrika dit jaar zijn onder meer een cementfabriek, de verwerving van een mijnonderneming tegen 877 miljoen $ en een nieuwe platinamijn. Zuma probeert ook Pekings steun te verwerven voor Zuid-Afrika’s deelname aan de informele groep van BRIC-landen, met Brazilië, Rusland, India en China. China was het laatste land dat hij aandeed van de BRIC-landen; het was meteen zijn eerste bezoek aan het land sedert zijn aantreden als president. Zuma doet naast Peking ook Shanghai aan, waar hij de wereldexpo zal bezoeken.
Bron: Radio86, FT, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *