Naar nieuwe stimuleringspolitiek?

Het gunstige inflatiecijfer voor april was nauwelijks bekend of er gaan stemmen op om de monetaire politiek losser te maken. De andere economische indicatoren wijzen immers op een verzwakking. Ondertussen hebben de banken hun reserveratio met een half punt mogen verlagen.
De inflatie daalde van maart naar april van 3,6% naar 3,4%. De groei van de industriële productie daalde echter tot 9,2 %, het laagste niveau sinds mei 2009. De kleinhandel steeg “maar” met 14 %, het laagste cijfer in 14 maanden en de investeringen groeiden tussen januari en april met 17%, het laagste sinds 2002. De groei vertraagde tot 8,1 % tijdens het eerste kwartaal. Daarmee zijn belangrijke motoren van de economie aan het verzwakken zoals investeringen, verbruik en export. De export in april nam maar met 4,9 % toe, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 7,6% bedroeg. Vooral naar de EU daalde de uitvoer, namelijk met 2,4 % terwijl deze naar de US toenam met 10 %. Ook de import stelde in april teleur: enkel plus 0,3 % terwijl dit in maart nog 5,3 % bedroeg.
Gedacht wordt dat de verzwakking een dieptepunt zou gaan bereiken tijdens het tweede of derde kwartaal. Gezien de inflatie daalde, wordt bijgevolg gedacht aan stimuleringsmaatregelen. De Nationale Volksbank heeft al toegelaten dat de banken hun reserves met een half procent mogen verlagen zodat ze meer kunnen ontlenen. Dit betekent dat 400 miljard yuan bijkomend vrij komt om de economie op te krikken. Vorige maand werd maar voor 681 miljard yuan ontleend, terwijl het geraamde mediaancijfer 780 miljard bedraagt. Bij de leningen bedragen deze op halflange en lange termijn minder dan 25 % van het totaal, wat onder het 50% cijfer ligt van de jaren voordien, aldus financieel onderzoeker Liu Yuhui.
Gezien de inflatie zakt, vinden sommigen dat de kust veilig is opdat terug een lossere politiek zou gevoerd worden in de toekomst, met vooral een verlaging van de intrestvoeten zodat het binnenlands verbruik terug wordt aangewakkerd. In 2008 werd al een groots stimuleringsprogramma afgekondigd, maar nu wordt meer de nadruk gelegd op de prioriteiten van het twaalfde vijfjarenplan met onder meer het welzijn van de bevolking te verbeteren zodat de groei duurzamer wordt.  Anderen zijn dan weer voorstander van een vermindering van de importtaks.
Bronnen: China Daily, SCMP, Xinhua, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *