De stand van zaken 91

Vrijage AMC met Wanda
–AMC Entertainment, de eigenaar van de tweede grootste cinemaketens in de VS, zou volgens insiders onderhandelen over een eventuele overname door Wanda groep, één van de grootste eigenaars van theaters in China. De besprekingen zijn al meer dan een jaar bezig, maar kwamen nu in een stroomversnelling. AMC schrapte een eerder geplande uitgave van nieuwe aandelen voor 450 miljoen dollar. AMC werd acht jaar geleden al eens verkocht aan een groep financiers voor 1,7 miljard dollar en de huidige waarde zou rond 1,5 miljard liggen. Firma’s als AMC zijn invloedrijk in de VS gezien zij mee bepalen wat het publiek te zien krijgt. Onder de Amerikaanse wet moeten ze onafhankelijk blijven van de film producerende studio’s. De Amerikaanse cinemawereld gaat echter van jaar tot jaar achteruit. Wanda is een conglomeraat dat naast theaters uitbaten ook films verdeelt in China en eigenaar is van commercieel vastgoed, hotels en supermarkten.( NYT)
100 miljard voor Singapore-zone
–China en Singapore willen samen 100 miljard yuan investeren in een hightech-zone te Chengdu. Het betrokken innovatiepark strekt zich uit over 10 km2 in de districten Gaoxin en Tianfu en zou tegen 2020 120.000 bewoners moeten tellen. De zone is een initiatief van Temasek en van de Chengdu High-tech Investment Group. Singapore zal 20 miljard bijdragen voor de infrastructuur. De focus van de zone zal liggen op IT, outsourcing, digitale media, bio geneesmiddelen, milieu, precisiewerktuigen…Singapore heeft al in Suzhou een speciale zone op gang getrokken, neemt mede het initiatief voor Tianjins eco-stad en richt zich dus nu op westelijk China. (SCMP)
Vijfjarenplan uitrusting
Het twaalfde vijfjarenplan voor de uitrustingsgoederen wil het volume daarvan verdrievoudigen. High-end apparatuur moet tegen 2015 15 % en tegen 2020 25% van het volume uitmaken, terwijl dit nu maar 8 % bedraagt. In 2010 bedroeg het zakencijfer in de sector 1600 miljard yuan.” De sector is groot, maar niet sterk”, aldus voorzitter van Sinomach, s’ lands grootste machinemaker. Deze sub sector had vorig jaar een zakencijfer van 16 miljard. Het handelsdeficit met Duitsland en Japan weerspiegelt echter de kloof met beide leidende producenten van uitrustingsgoederen.
Consortium lonkt naar Tianjin
Een internationaal consortium is in een eindstadium om te gaan investeren in Tianjins speciale zone. Het consortium bestaat uit speculatiefonds D.E.Shaw, een investeringsarm van China Everbright en verzekeringsgroep China Life. Ze plannen voor een miljard $ aandelen te verwerven in TEDA International Holdings Group zodat ze een vijfde zouden bezitten in Tianjins groep die de financiële activa in de stad controleert. (SCMP)
EU-onderzoek naar fietsen
De EU start een nieuw onderzoek naar ongeoorloofde subsidies bij de uitvoer van Chinese fietsen. Europa heft al sinds 1993 anti-dumping rechten op Chinese fietsen De huidige rechten van 45,5% zijn in 2011 verlengd tot 2016. Het nieuwe onderzoek is erop gericht die maatregelen ook na 2016 te kunnen verder zetten, denkt het Chinese ministerie van Handel, dat zich het recht voorbehoudt binnen de regels van de WTO tegenmaatregelen te nemen. Het ministerie verwerpt de huidige heffingen gezien China slechts 2-3% van de Europese fietsenmarkt in handen heeft en dus geen probleem voor de Europese fietsenmakers kan vormen.(Xinhua)
Vaarzen gegeerd
China voert op grote schaal stamboekvaarzen uit Australië in om een meer gesofistikeerde zuivelnijverheid uit te bouwen. Daardoor is de prijs van de vaarzen in Australië in enkele jaren verviervoudigd. Dit jaar zouden liefst 55.000 vaarzen richting China vertrekken, een goede zaak voor de Australische kwekers. De consumptie van zuivelproducten – die de oudere generatie Chinezen niet lusten- neemt de laatste jaren sterk toe: de Chinezen drinken nu al gemiddeld 11 liter per persoon. Door het melamineschandaal is de druk om betere kwaliteit te gaan leveren ook erg groot. Alleen Australië, Nieuw-Zeeland en Uruguay mogen vaarzen naar China uitvoeren. De VS staat op de zwarte lijst omdat daar gevallen van gekkekoeienziekte geweest zijn. (Wall Street Journal)
3 Guangdongzones werken samen
De 3 piloot-ontwikkelingszones van Nansha (Kanton), Qianhai (Shenzhen) en Hengqin (Zhuhai) gaan samenwerken om ongezonde concurrentie te vermijden, aldus de Southern Metropolis News. De drie vinden allen samenwerking met Hong Kong en Macao essentieel en willen ook allen de financiële sector uitbouwen. Men ziet ook moeilijk Hengqin concurreren met Shenzhen en Dongguan qua productie. Zowel Nansha als Qianhai willen de goedkeuring voor een optiebeurs en de drie zones willen ook hun culturele- en innoverende nijverheden ontwikkelen. De vertegenwoordigers van de 3 zones zullen elkaar drie maal per jaar ontmoeten.(SCMP)
Beurs ijzererts
China is de grootste aankoper van ijzererts ter wereld. Het start nu met een eigen beurs waar naar schatting nog dit jaar 100 miljoen ton zal verhandeld worden, 14% van de totale Chinese invoer. De productie van ijzererts zit wereldwijd geconcentreerd bij een trio van twee Australiërs en één Braziliaanse firma. Die schakelden twee jaar geleden over van het oude systeem met vaste jaarcontracten op dagelijkse koersen die en door het agentschap Platts gepubliceerd worden. China vind dat het als voornaamste afnemer met 60% van de wereldmarkt zeggenschap moet krijgen in de prijsvorming. De nieuwe Chinese beurs moet daarvoor zorgen: wanneer ongeveer de helft van de Chinese invoer via deze weg zal gebeuren, is de beurs in staat op de wereldhandel te gaan wegen.  (Reuters)
Regelgeving beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen in yuan moeten voor 100% afkomstig zijn van Chinese beleggers, zo niet worden ze beschouwd als buitenlandse ondernemingen. Dat heeft de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie beslist en het besluit is nadelig voor deze fondsen want dan zijn een aantal domeinen verboden voor hun beleggingen. De beslissing viel er naar aanleiding van een discussie over een nieuw fonds van vijf miljard yuan waarvoor de Blackstone Group LP fondsen zoekt. Ze hadden gehoopt 5% kapitaal uit het buitenland te kunnen halen. Buitenlandse firma’s mogen echter niet investeren in de defensienijverheid en sommige domeinen van telecommunicatie; er zijn eveneens beperkingen op investeringen in onderwijs en internet In 2011 verzamelden investeringsfondsen in China voor 23,4 miljard dollar fondsen in yuan; voor fondsen in dollar kwam men aan 15,4 miljard.(Reuters)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *