Nederlandse minister Koenders bezoekt China

De Nederlandse minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt donderdag 18 en vrijdag 19 juni zijn eerste ambtsbezoek aan Beijing  op uitnodiging van zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi. Koenders: ‘De banden met China zijn eeuwenoud en zijn de laatste jaren in snel tempo verdiept en verbreed. Het land is een belangrijke partner voor Nederland. Op het gebied van economie en handel, maar ook politiek is China meer dan ooit aanwezig in de internationale arena’, zei de minister.

Koenders.Koenders zal met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi onder meer spreken over veiligheid en vredeshandhaving. Daarnaast zullen de twee ministers in gesprek gaan over de relatie tussen de Europese Unie en China, mede in het licht van de EU-China top die eind juni plaatsvindt. De minister zal tijdens het bezoek ook spreken over de mensenrechtensituatie in China.
Volgens Koenders speelt China een steeds prominentere rol op het wereldtoneel. De minister zal een toespraak geven over het belang van VN-vredesmissies, en met internationale militairen spreken ter ere van Veteranendag. ‘Nederland hecht veel waarde aan het versterken van VN-vredesmissies. China heeft daarbij als lid van de Veiligheidsraad en als troepen leverend land een belangrijke rol. We werken al samen in Mali. Ik hoop dat China deze betrokkenheid voortzet en uitbreidt’, zei de minister.
Tijdens zijn bezoek spreekt de minister ook met vice-minister Chen Fengxiang van het internationale bureau van de Communistische partij CPC. Zij spreken onder meer over het 13e Vijfjarenplan dat nu wordt ontwikkeld voor de periode 2016-2020 en over de wijze waarop China de rechtsstaat wil bevorderen. Koenders heeft tevens een onderhoud met Chinese staatsraad Yang Jiechi. Tijdens dit gesprek komt ook duurzame verstedelijking aan de orde. ‘Steeds meer mensen trekken naar de stad, zowel in Nederland als in China. We staan op dit gebied voor gedeelde uitdagingen. Nederland en China hebben elkaar op dit terrein veel te bieden, niet alleen op commercieel gebied maar ook als het gaat om kennis’, zei Koenders. Tot slot bezoekt Koenders ook het Nationaal Museum in Peking. Hij bezichtigt de tentoonstelling ‘The Road to Rejuvenation’, die inzicht geeft in de recente Chinese. De Chinese zijde nodigde het Nederlands koningspaar uit voor een bezoek in oktober.
De Belgische koning Filip en koningin Mathilde brengen van 20 tot 27 juni een bezoek aan China, namelijk aan Wuhan, Peking, Shanghai, Suzhou en Shenzhen. Het koninklijk paar wordt ook vergezeld door zakendelegaties uit Vlaanderen en Wallonië o.l.v. de minister presidenten Bourgeois en Magnette en naar verluidt niet allen in 1 vliegtuig kunnen.
Bron: Rijksoverheid.nl

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *