Nieuw chemisch bedrijf voor tweede keer ontploft

Duizenden omwonenden zijn geëvacueerd nadat een brand in een chemisch bedrijf in Fujian opnieuw opflakkerde. Het gaat om een bedrijf dat het giftige en ontvlambare paraxyleen (PX) produceert en waartegen al veel is geprotesteerd. Volgens de overheid is er geen milieugevaar.

pxMaandag deed zich een explosie voor in de Aromatic Hydrocarbon Company in Zhangzhou. Drie personen werden ernstig gewond. Rondvliegende glasscherven veroorzaakten bij enkele burgers ook nog lichtere verwondingen. De oorzaak was een lekkende olieleiding. Een tank van 20.000 m³ en drie van 10.000 m³ olie vatten vuur. Blijkbaar is een residu in één van de olietanks door de hitte nu opnieuw ontvlamd. Minstens 800 brandweermannen en 170 voertuigen nemen deel aan de bluswerken. Ook de artsen van het militair hospitaal en 200 soldaten, met gasmaskers op, zijn ingeschakeld. Volgens Xinhua zijn 14.000 omwonenden 18 km ver geëvacueerd.

Volgens het Ministerie van Milieubescherming gaat het om een risico voor de veiligheid, niet om een bedreiging van het leefmilieu; de plaatselijke water- en luchtkwaliteit is door het incident weinig aangetast.

De fabriek is eigendom van de Taiwanese petrochemische groep Xianglu, is gebouwd met een investering van 14 miljard yuan en kan jaarlijks 800.000 ton paraxyleen produceren. Oorspronkelijk zou de fabriek in de stad Xiamen komen, maar daar vonden in 2007 grote antibetogingen plaats. Uiteindelijk werd dan gekozen voor de dunner bevolkte regio van het Gulei schiereiland in Zhangzhou. De fabriek is opgestart in 2013. Er was al een ernstige ontploffing in juni 2013. Paraxyleen (PX) is een stof die nodig is bij de productie van polyestervezel en van plastic flessen. Sinds 2010 is China de grootste producent en de grootste verbruiker van PX.

Bronnen: Xinhua, BBC, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar