Aantal Chinese superrijken stijgt sterk

Het aantal superrijken breekt in China opnieuw records, volgens het bekende Hurun rapport 2014-15. Het aantal personen met een fortuin van meer dan 500 miljoen yuan (75 miljoen euro) bedraagt nu meer dan 17.000. Tot twee jaar geleden stonden er maar een 1.000-tal namen op de lijst.

Wang Jianlin, China's rijkste

Wang Jianlin, China’s rijkste


Het rapport is een gezamenlijk initiatief van Hurun en de private China Minsheng Bank. Het vermeldt voor het eerst ook waar de superrijken leven, hoe ze aan hun fortuin kwamen en wat hun levensstijl is.
De superrijken bezitten in totaal 31.000 miljard yuan. Hun gemiddelde leeftijd is 51 jaar en hun gemiddeld fortuin 1.820 miljoen. Het gaat om ondernemers, vastgoedpromotoren en beursspeculanten. 300 personen bezitten meer dan 10 miljard yuan, en 5.100 bezitten tussen 1 en 2 miljard yuan. De rijkste is Wang Jianlin van Dalian Wanda Group, die Alibaba’s Jack Ma van de eerste plaatse duwt. Wanda is actief in commercieel vastgoed, cultuur en toerisme, hotels, shopping malls, maar ook in  filmzalen.
De sterke stijging van het aantal superrijken heeft volgens Hurun te maken met de snelle economische ontwikkeling en de heropleving van de beurs in China.
De meeste ondernemers op de lijst zijn fabrikanten en eigenaar van een in Shanghai of Shenzhen beursgenoteerd bedrijf. 55% leeft niet in megasteden maar in tweede- of derderangsteden. Ze zijn overwegend positief over het huidige zakenklimaat. De helft denkt dat ze de komende drie jaren gemakkelijker aan leningen zullen geraken, dat de economie in zijn geheel beter zal draaien en dat ondernemers meer prestige zullen hebben dan vandaag. Slechts een derde verwacht dat zijn winsten zullen stijgen. 45% beleggen een deel van hun fortuin in juwelen en jade, terwijl 29% kalligrafie en schilderijen verzamelen. Meer dan 80% hopen in de toekomst te kunnen investeren in het buitenland, en de helft heeft dat ook al gedaan.
Bron: People’s Daily, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *