Nieuw coronavirus oorzaak longontstekingen in Wuhan?

Een nieuw coronavirus is waarschijnlijk de oorzaak van de uitbraak van longontstekingen in de stad Wuhan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 12 januari hierover actuele informatie doorgegeven.

WHO en National Health Commission

Die informatie is afkomstig van de Chinese Commissie voor Volksgezondheid, de National Health Commission (NHC). De WHO acht ze betrouwbaar en is overigens zeer lovend over de samenwerking met de Chinese overheid. Ook de onderzoeken en de maatregelen in China zijn volgens de WHO van goede kwaliteit.

Nieuw virus

In China is bij het onderzoek betreffende uitbraak een nieuw type van coronavirus (nCoV), gevonden. Dat werd op 7 januari geïsoleerd. De genetische volgorde van het nieuwe coronavirus is op 12 januari gedeeld met onderzoekers en instellingen in andere landen. Dat zal van groot nut zijn voor specifieke verdere diagnoses en mogelijke behandelingen.

Eén dode, zes ontslagen, geen nieuwe gevallen

Van de 41 personen die zeker met het nCoV zijn besmet is er 1 overleden. Deze patiënt had ‘nog andere ernstige onderliggende aandoeningen’. Zes patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Tussen 8 december 2019 en 2 januari 2020 zijn de gevallen vastgesteld. Sinds 3 januari zijn er geen nieuwe gevallen bekend. De meeste besmette personen waren werknemers en regelmatige bezoekers van de Huanan Seafood Wholesale Market. Die markt is intussen tijdelijk gesloten.

Geen overdracht

In totaal heeft de overheid 763 mensen geïdentificeerd die met de patiënten in aanraking zijn geweest. Onder hen waren ook de zorgverleners. Er is geen aanwijzing dat het virus gemakkelijk van persoon op persoon wordt overgedragen. De onderzoeken gaan verder. Het publiek wordt regelmatig en uitgebreid voorgelicht. De informatie en de adviezen uit de verklaring van 5 januari van de WHO blijven geldig.

De rush is begonnen (foto Yin Liqin voor China Daily)

Extra veiligheidsaspect

De maatregelen rond de uitbraak van dit virus winnen aan belang vanwege twee speciale omstandigheden. Wuhan is een centrum voor binnenlands en internationaal transport. Op 25 januari valt het Chinese Nieuwjaar of Lentefeest, dat elk jaar miljoenen mensen aanzet tot een groot aantal bezoeken over grote afstanden gedurende 40 dagen. Op vrijdag 10 januari is dat reizen begonnen, en tot 18 februari zullen massa’s Chinezen en ook buitenlandse toeristen hierdoor op pad zijn.

Maatregelen nieuwjaarsrush

De Chinese overheid is beducht voor mogelijke verspreiding van besmettingen (hoewel die tot nog toe niet zijn voorgekomen). Ook vreest men geruchten en paniek onder de toeristen en andere reizigers. Het desinfecteren, de monitoring en bescherming van reiswegen en -centra zal daarom nog meer dan anders noodzakelijk zijn, aldus het ministerie van Transport dat daarover een persconferentie heeft gehouden.

Bronnen: who.int (website van de WHO), AP, Science Magazine (online: sciencemag.org), Global Times

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “Nieuw coronavirus oorzaak longontstekingen in Wuhan?

  1. Geen ongerustheid in China: het virus verspreidt zich miraculeus alleen naar andere landen

  2. Ja , natuurlijk, als het eenmaal in het buitenland opduikt, kun je het moeilijk meer ontkennen. En zeker niet nadat X Jinping, 3 weken later, het bevel geeft.

  3. Nederland kan het goede voorbeeld geven door de genocide eens te erkennen en schadevergoeding te verlenen aan de ex-kolonies.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *