Nieuw fietspad door heel Beijing

Beijing zal in het noordwestelijk stadsdeel een fietspad van 6,5 km zonder kruispunten of verkeerslichten aanleggen dat 1000 fietsen per uur in de beide rijrichtingen toelaat. Het zou de tijd van de pendelaars die naar het werk fietsen halveren.

Weg doorheen Bejing

De hoofdstad wil een fietsroute aanleggen om de fiets enthousiasten toe te laten hun rijwiel te gebruiken om van en naar het werk te rijden. Zo vermijden ze opeengepakt te zitten in metro of bus. Met de bouw van het fietspad wordt in september begonnen en het werk zal volgens Beijings Municipal Commission of Transportation klaar zijn in juni volgend jaar.
Het nieuwe fietspad is 6,5 km lang en loodst de fietsers door de druk bevolkte delen in noordwestelijk Beijing. Het pad zal noch kruispunten kennen, noch verkeerslichten. Beide rijrichtingen kunnen tot 1000 fietsen per uur aan. Naar analogie met de tussenruimte voor auto’s tijdens de piekuren zal het nieuw fietspad omkeerbare- en inhaalstroken hebben om opstoppingen te vermijden. Acht in -en uitgangen zijn voorzien.

Meer fietspaden

De weg zal verschillende methodes gebruiken om te verhinderen dat ook voertuigen het pad gebruiken en daarbij behoren camera’s. Het komt in Huilongguan dat zowel grote residentiële blokken bevat als high tech clusters. Dit gebied wordt geplaagd door erge verkeersopstoppingen. Eenmaal klaar zou de pendeltijd om naar het werk te trekken gehalveerd worden. Beijing telt momenteel een ruime duizend kilometer aan fiets- en wandelpaden. Tegen 2020 moeten dat er volgens de Transportcommissie 3200 km worden. De hoofdstad heeft 1,9 miljoen deelfietsen.

Het voorbeeld te Xiamen

De verantwoordelijken hebben hun inspiratie gehaald uit de stad Xiamen die in 2017 ’s werelds langste fietsviaduct bouwde. Dit fietspad is ook verbonden met de tram en de snelbus (Bus Rapid Transit). China kijkt ook uit naar landen als Denemarken en Duitsland hoe zij het fietsverkeer stimuleren zoals met de ‘groene golf’ waarbij de fietsers met 20 km/uur kunnen blijven rijden doordat de groene lichten gesynchroniseerd zijn.
Bron: China Daily, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *