Nieuw plan versterkt zeeverbindingen met Taiwan

Opening van het Forum in Xiamen

Opening van het Forum in Xiamen


Vijf nieuwe havens op het vasteland hebben de toelating gekregen om goederen van en naar Taiwan te verschepen. Dit behoort tot de negen nieuwe maatregelen van deVRC-autoriteiten om de linken met Taiwan via het water te stimuleren. Tot de nieuwe havens behoren Tongling (Anhui), Shidao en Laizhou (Shandong) en Taizhou en Ningbo (Zhejiang). Dit brengt het totaal aantal vergunde havens voor trafiek met Taiwan op 68. De directe contacten tussen beide delen van de zeeëngte dateren nog maar van december 2008, toen postverbindingen en directe vluchten hervat werden. Bij de recente maatregelen behoort ook het vergemakkelijken van scheepsregistratie en belastingsvoordelen voor Taiwanese verschepers.
Deze maatregelen werden bekendgemaakt op een week durend niet-officieel Forum in Xiamen, gewijd aan de betrekkingen tussen de twee kanten van de zeeëngte. Er wordt ook gehoopt de regio op toeristisch vlak meer te stimuleren. “Er is geen enkele cruise die zowel Hongkong, Taiwan als het vasteland aandoet”, wordt geopperd. Het Forum trok 8000 deelnemers uit Taiwan en er was ook een recordaantal journalisten. De Taiwanese topvertegenwoordiger Chu Li-lun, tevens ondervoorzitter van de Kuomintang, begroette het Forum in vier talen: het Mandarijns, het Hakka, het Taiwanees en in de taal van de oorspronkelijke Taiwanese inwoners. Door de verbetering in de verbindingen konden de deelnemers Xiamen bereiken in minder dan 90 minuten.
De maatregel om de zeeverbindingen te verbeteren komt op het juiste moment voor de Taiwanese scheepvaartkringen, die hun tonnage zagen dalen met de financiële crisis. Dit is vooral het geval bij de haven van Kaohsiung, waarvan de burgemeester binnen enkele dagen met een delegatie op bezoek is, hoewel ze behoort tot de oppositie die minder enthousiast is voor warme betrekkingen met de Volksrepubliek. 
Op de tweede dag van het Forum in Xiamen zei Wang Yi, hoofd van de regeringdienst, dat de VRC enerzijds delegaties uit alle sectoren naar Taiwan zou sturen om er de investeringsmogelijkheden te verkennen en dat Taiwanese industriëlen anderzijds meer armslag krijgen om op het vasteland te investeren. Meer concreet zal de Volksrepubliek de komende drie maanden drie delegaties naar Taiwan sturen die voor 9  à 10  miljard goederen op het eiland zullen aanschaffen, wat de manke handelsbalans tussen beiden ietwat rechter zal trekken.  Van januari tot april daalde de handel tussen beiden met 40 %.
Wang Yi verklaarde nog dat de Volksrepubliek zo vlug mogelijk de onderhandelingen wil opstarten voor het scheppen van een gemeenschappelijke economische zone, zoals de Taiwanese president Ma voorstelde.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *