Nieuw witboek over defensie uit

Voor de zevende maal op 13 jaar tijd heeft China een witboek over defensie gepubliceerd. Het is voor het eerst dat het witboek spreekt over een mogelijke militaire uitwisseling met Taiwan, een teken van de verbetering van de onderlinge betrekkingen.

Het witboek: “de twee kanten kunnen contacten leggen en uitwisselingen over militaire zaken organiseren op een gepast tijdstip. Dit zal leiden tot de opbouw van een mechanisme van militaire veiligheid en zal het wederzijds vertrouwen laten  groeien”. Het is het zevende witboek over defensie, maar het eerste dat hierover spreekt. Anderzijds heeft heeft het Volksbevrijdingsleger nog 1400 raketten gericht op het eiland. Volgens legerwoordvoerder Geng Yansheng kunnen besprekingen hierover meegenomen worden in de ontwikkeling van een militaire vertrouwensrelatie. Het witboek wil hoofdzakelijk het wantrouwen wegnemen over de zogenaamde offensieve tendens van China. Het legt de nadruk op informatie over bilaterale raadplegingen over defensie, gemeenschappelijk oefeningen, uitwisselingen van grenseenheden en deelname aan internationale vredesmissies. Vermeld wordt dat China grensverdragen heeft getekend met India, Kazakhstan, Kyrgizië, Rusland en Tadjikistan .
Volgens het Witboek is het klimaat in de regio echter verslechterd door toenemende twistpunten op zee en doordat de VS lieten blijken dat ze opnieuw gaan focussen op Azië. De VS worden de voornaamste hinderpaal genoemd bij het laten groeien van wederzijds vertrouwen.

Gevreesde scheeps-killer Dongfeng 21

Het witboek heeft het uiteraard ook over de modernisering van het wapentuig. In februari onthulde China dat het tegen 2015 een projectiel zou hebben dat doelwitten op 4000 km afstand zou kunnen raken. Een militaire bron bevestigde tegenover de “Global Times” dat de door buitenlandse media gevreesde “Dong Feng 21” al is opgesteld. Dit gaat om een wereldprimeur: een ballistische raket van 1000 tot 1500 km reikwijdte die vliegdekschepen of bijvoorbeeld de Amerikaanse bases van Okinawa of Guam zou kunnen treffen.
Ook stelt het witboek dat de luchtmacht  de inspanningen opdrijft voor zowel offensieve- als defensieve operaties. De zeemacht verbetert zijn paraatheid tegenover “niet traditionele bedreigingen voor de veiligheid”. VS-analisten denken dat China volgend jaar zijn eerste vliegdekschepen zou kunnen te water laten. Ze ronden nu een werk van tien jaar af waarbij ze de Varyag hebben omgebouwd en aangepast, een type schip oorspronkelijk van Sovjetmakelij.
Bronnen: SCMP, FT, Peoples Daily, China Daily, Sinodefence
Volledige tekst
Zie ook CNTV video 1,    video 2  en discussieuitzending Dialogue 27 min

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *