Nieuwe asymptomatische besmettingen COVID-19 in Xinjiang en een drastische aanpak

Van zaterdag tot maandag vond men 164 nieuwe asymptomatische gevallen van COVID-19 in de autonome Oeigoerenregio Xinjiang.

De overheid grijpt massaal en doortastend in om het virus zo snel mogelijk te stoppen.

asymptomatische besmettingen
foto Xinhua /Hu Huhu

Informatie

Een functionaris van de lokale gezondheidsdienst gaf over de nieuwe lokale uitbraak maandag een persconferentie. Op die manier krijgt de bevolking de nodige informatie en hoopt de overheid niet alleen de verspreiding van verdere besmetting, maar ook die van geruchten te voorkomen.

Lokale uitbraak

De nieuwe besmettingen werden voor het eerst gevonden in het district Shufu, in de buitenwijken van de grote stad en prefectuur Kashgar in het zuiden van Xinjiang. De overheid van Shufu heeft bij 245.200 burgers meteen een nucleïnezuurtest laten afnemen, nadat zaterdag werd bevestigd dat een 17-jarige vrouw uit Shufu asymptomatische drager van het virus is. Er werden 26 nieuwe asymptomatische besmettingen gevonden in het district. Een aantal daarvan kwam voor bij werknemers van de kledingfabriek waar de ouders van de eerste patiënt werken.

asymptomatische besmettingen
Kashgars lege straten (foto VCG)

Alarm

De lokale autoriteit activeerde alarmniveau I vanwege de nieuwe gevallen van het coronavirus. Vier steden in Kashgar zijn sinds uitgeroepen tot risicogebied. Scholen en winkels zijn dicht en burgers mogen de stad niet verlaten zonder bewijs van een negatief testresultaat. Bijna 14.000 gezondheidswerkers van in en buiten de prefectuur Kashgar hebben opdracht gekregen om te helpen bij het testen, waardoor de prefectuur elke dag tests bij 610.000 mensen kan verwerken.

Massale tests, snelle resultaten

Van zaterdag tot maandag16.00 uur had Kashgar al tests afgenomen bij meer dan 4,47 van de 4,75 miljoen inwoners en waren er testresultaten beschikbaar van meer dan 2,13 miljoen onder hen. Zo zijn er in totaal tot nog toe 164 nieuwe asymptomatische gevallen van COVID-19 in Kashgar geconstateerd.

Asyptomatisch?

De besmetting was eerst bij een routinecontrole vastgesteld en vervolgens bij andere personen die geen symptomen vertoonden. Sommigen onder hen, de jongeren in de fabriek in Shufu waar de uitbraak meteen bleek, zullen ook geen symptomen krijgen. Andere patiënten zullen misschien nog ziek worden tijdens hun quarantaine. Covid-19 heeft immers een incubatietijd. In elk geval wil de gezondheidsdienst er door de snelle maatregelen, massale tests bijvoorbeeld, voor zorgen dat de besmetting meteen wordt tegengehouden.

Hoop

Er waren in heel China geen binnenlandse besmettingen meer geweest sinds 14 oktober, in Qingdao. In de autonome regio Xinjiang waren er voor het laatst op 15 augustus lokale besmettingen. Toen heeft de regionale overheid, waarschijnlijk door een directe lockdown in de hoofdstad Urumqi, de verder verspreiding ook kunnen tegengaan.

CGTN.com (het Chinese internationale televisiestation), The Guardian, BBC, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Nieuwe asymptomatische besmettingen COVID-19 in Xinjiang en een drastische aanpak

  1. Er werden 26 nieuwe asymptomatische besmettingen gevonden in het district. Een aantal daarvan kwam voor bij werknemers van de kledingfabriek waar de ouders van de eerste patiënt werken. Klinkt dat niet erg verdacht wanneer er 137 erg zeldzame asymptomatic dragers zijn? Dus als er een grove besmetting ontstaat zouden westerse media over genocide in kampen schrijven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *