Nijverheid moderniseert geleidelijk

China’s industrie moderniseert zich langzaam met hightech, goede resultaten met lager energieverbruik en minder vervuiling, en hoger opgeleid personeel. Dit blijkt uit de eerste cijfers van het elfde vijfjarenplan, dat nog loopt tot eind dit jaar.
Inzake 220 nijverheidsproducten staat China in de wereld op de eerste plaats. Het heeft de tweede grootste industrie van uitrustingsgoederen en ICT. Van 2006 tot 2009 groeide de nijverheid jaarlijks met 13,5 %. De inkomsten bij de ondernemingen van januari tot augustus dit jaar lagen reeds 1,8 maal hoger dan deze in 2005. China slaagde er ook in innovaties te maken op het vlak van ruimtevaart, supersnelle treinen en zware computers.

Onafhankelijk werd belangrijke technische uitrusting vervaardigd, zoals inzake ultrahogevolttransmissie (UHV); miljoen ton ethyleenuitrusting en drilboorplatformen op 3000 meter diepte.  Eind 2009 waren er 127 nationale engineeringscentra en 636 centra voor ondernemingstechnologie. In de grote en middelgrote bedrijven werken 2,5 miljoen personen in wetenschap en technologie.
Van 2006 tot 2009 daalde het energieverbruik per eenheid met 21 %.  COD-emissie verminderde met 9,66 % en SO² met 13,1 %.  De integratie van industrialisering en informatisering vordert behoorlijk. Het gebruik van Computer-Aided Design (CAD) en Product Data Management (PDM) schiet goed op, zowel voor burgerlijke doeleinden als voor defensie. Manufacturing Execution Systems (MES) en Computer Integrated Manufacturing Systems (CIMS) worden algemeen gebruikt in de controle van processen. Een meerderheid van grote ondernemingen werkt met ERP- (Enterprise Resource Planning) en SCM-systemen (Supply Chain Management).
In 2005 bedroeg de e-commerce 3800 miljard yuan, drie keer het bedrag uit 2005 en daarmee een aandeel vertegenwoordigend van 10 % uit de kleinhandel.
Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *