Nog 10 jaar nodig voor verbetering mijnveiligheid

Volgens het hoofd van China’s dienst voor de Mijnveiligheid zal er nog 10 jaar nodig zijn om fundamenteel de toestand in de mijnen veiliger te maken. Vooral de kleine mijnen zijn het gevaarlijkst.
mijnaccHet Bestuur voor de Veiligheid in de Steenkoolmijnen bestaat tien jaar en dus was het tijd om even de balans op te maken. Hoofd van de dienst Zhao Tiechui zei dat er vorig jaar 20 grote mijnongevallen waren, duidelijk minder dan de piek van 70. Voor elk miljoen ton steenkool daalde de mortaliteit per 1 miljoen ton opgehaalde steenkool van 5,4 tot minder dan één in 2009.  Steenkool zal wel nog decennia lang de belangrijkste energievorm blijven. Van 2000 tot 2009 steeg de jaarlijkse steenkoolproductie van 1 miljard ton tot bijna 3 miljard. De veiligheid in de mijnen blijft problematisch en volgens Zhao zal er nog 10 jaar nodig zijn om tot een fundamentele verbetering te komen.
De factor die het probleem het meest complex maakt is dat 90 % van de 10.000 steenkoolmijnen van kleine omvang zijn. In de kleine mijnen ligt het dodental 8 keer hoger dan dat in de grote. Vorig jaar produceerden de kleine mijnen 35 % van het totaal, maar de dodelijke gevallen vertegenwoordigen er 70 % van het totaal. In 2009 werden meer dan 1088 kleine steenkoolmijnen gesloten en sedert 2005 loopt het cijfer op tot 13.000.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *