Tijger in China met uitsterven bedreigd

De tijger in Zuid-China is met uitsterven bedreigd wegens inteelt onder de te weinig exemplaren. Bij de tijger die leeft in Noord-China is de toestand iets beter.
tijgerVandaag wenst iedereen in China zijn familie een gelukkig jaar van de tijger en wij onze lezers trouwens ook. Met het dier zelf gaat het in China minder goed. Er leven 92 tijgers van de Zuid-Chinese variant (Panthera tigris amoyenesis) in gevangenschap en dat is een vooruitgang met 32 vergeleken bij 2007. Ze zijn echter allemaal afstammelingen van zes wilde tijgers die meer dan 40 jaar geleden werden gevangengenomen. Tijdens het laatste decennium werden echter geen sporen van de wilde tijger gevonden. De genen van de bestaande exemplaren komen allemaal van twee mannelijke en vier vrouwelijke tijgers. De inteeltsituatie is dus ernstig en kan leiden tot degeneratie van de kwaliteit en zelfs extinctie, aldus de voorzitter van het dierenziekenhuis in de Changshadierentuin.  Eigenlijk zouden 1000 exemplaren nodig zijn om de stabiliteit van de soort te verzekeren. Volgens zoölogisten zou het aantal wilde tijgers in Zuid-China tot minder dan 30 à 10 kunnen gedaald zijn. Het uitsterven zal vroeger of later een feit zijn. Ondertussen wordt nog naar wilde tijgers gezocht om de kwaliteit van de genen bij de welpjes te helpen diversifiëren.  
De situatie is een stuk beter bij de Siberische tijgers (panthera tigris altaica), die leven in Noordoost-China. Het aantal schommelt rond de 20 wilde Siberische en 800 in gevangenschap. De laatste 2 jaar werden echter ook geen nieuwe tijgers onder 1 jaar oud ontdekt.
Chinees nieuwjaar online
CCTV-Show info   vertrek vanaf CCTV-video (mogelijks  nog CCTV-plug in installeren)
Live :   Beijing Tijd 20:00-00:30, Feb.13
Heruitzending:   BJT 08:00-10:00 Feb.14,
BJT 16:00-18:00 Feb.14

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *