Noodweer blijft slachtoffers eisen

In diverse gebieden blijven overstromingen en modderstromen slachtoffers eisen. In de provincie Liaoning werden 253.500 personen geëvacueerd, voornamelijk rond de Yalu en Dandong. Ook Yunnan en Sichuan zijn getroffen door het noodweer.

Ban g uitkijken naar waterpeil in Dandong

Bang uitkijken naar waterpeil in Dandong


In Liaoning hebben de overstromingen 3000 huizen vernietigd en 5000 beschadigd in vijf steden. Een half miljoen inwoners is getroffen, voornamelijk in de nabijheid van de Yalurivier. In de meest getroffen stad Dandong, op de grens met Noord-Korea, zijn 202.000 personen getroffen en stopten 195 bedrijven hun werking. Er vielen vier doden en twee vermisten. In Dandong werden 93.000 personen geëvacueerd. De regenval duurde ononderbroken drie dagen van donderdag tot zaterdag. Water kon reeds doorbreken op één plaats, maar het stadscentrum is voorlopig gespaard. Dijken worden versterkt met zandzakjes. Er staan 230 huizen op instorten. De spoorweg van de provinciale hoofdstad Shenyang naar Dandong is onderbroken. De overstromingen zijn de ergste sinds 1949. Redders proberen ook 1200 personen te bereiken in een kanton dat geïsoleerd is door de watervloed. Voor de onmiddellijke toekomst wordt nog meer regenval voorspeld, maar nu al is het alarmpeil bereikt.
In de provincie Yunnan hebben de overstromingen en modderstromen 23 mensenlevens geëist en zijn er 68 vermisten. Het reddingswerk duurt al vier dagen de klok rond. Woensdag werd Puladi in Gongshan getroffen door een golf van 600.000 m³ slijk en rotsen. De dodelijke modderstromen die op woensdag om 13u30 plaatsvonden, vernietigden 24 gebouwen. Meer dan 1000 bewoners werden uit het getroffen gebied geëvacueerd. Families van overledenen krijgen 10.000 yuan van het gemeentebestuur. Reddingswerkers zoeken nog naar de 88 vermisten.
In de provincie Sichuan vielen twee treinwagons in een rivier in Guanhan. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, want de reizigers konden ontsnappen vooraleer de brug in het water viel. Het betrof de  de lange afstandstrein van Xi’an naar Kunming. Overstromingen hadden de brug aangetast. In de kantons Wenchuan en Qingchuan eisten de modderstromen 18 slachtoffers. 
In Zhouqu is het dodental na twee weken reeds opgelopen tot 1434 en 331 blijven vermist. Er verblijven volgens Xinhua 1700 geëvacueerden in scholen: later zullen ze naar het dorp Shachuan in het westen van het district vertrekken. Volgens ministeriële cijfers kende China tijdens de eerste zeven maanden tien maal meer geologische rampen dan vorig jaar. De meteodiensten voorspellen voor de komende dagen aanhoudende regen van het noordoosten tot het zuidwesten.
Meer info over het noodweer:  site CNTV
;

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *