Regering wil reductie CO²-uitstoot met 40 % (Upd)

De regering heeft donderdag bekendgemaakt tegen 2020 40 tot 50% minder broeikasgassen per geproduceerde eenheid te willen uitstoten vergeleken met 2005. De beleidsplannen voor de volgende jaren zullen daaraan aangepast worden.
Het gestelde objectief is ambitieus.  Toch zal de uitstoot van broeikasgassen door China nog toenemen tot minstens 2030. Dat komt omdat de economische groei tot dan groter zal zijn dan de proportionele vermindering van uitstoot. Premier Wen Jiabao zal persoonlijk aan de onderhandelingen in Kopenhagen deelnemen. De Amerikaanse president Obama zou van zijn kant een globale reductie tussen 2005 en 2020 met 17 % voorstellen, wat de facto maar 3 % minder is tegenover het benchmarkjaar 1990.  
De Chinese regering heeft goede redenen om de strijd tegen de klimaatsverandering ernstig te nemen.  Dat blijkt onder meer uit volgende recente studie: 35 miljoen boeren uit het noorden van China zouden tegen 2030 de helft van hun inkomen kunnen verliezen door de klimaatwijziging, aldus de studie van het bureau McKinsey.

Droogte dit jaar

Droogte dit jaar


Het gaat om boeren uit het noorden en noordoosten, de belangrijkste graanproducerende regio’s. Dit jaar kende het gebied een van de ergste droogtes sedert een halve eeuw en daalde de graanoogst met 13 %, een laagterecord sedert vier jaar. Het rapport van McKinsey werd voorbereid samen met de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, het voornaamste planningsorgaan. Zelfs onder een gematigd scenario van klimaatverandering riskeren de boeren tegen 2030 uit het noordoosten de helft van hun inkomen te verliezen door de droogte. Volgens auteur Martin Koers bevindt het noordoosten zich op een kritisch moment, omdat het sterk bloot staat aan klimaatswijziging.
Zoals we vroeger schreven, kent het noorden van China een watertekort. Volgens de experten zal een verhoging van de temperatuur hooguit meer regen doen vallen in de zomer, maar niet wanneer gezaaid wordt en het dan het meest nodig is. Het noordoosten kent echter maar één oogst per jaar. McKinsey vindt dat China 25 miljard yuan zou moeten spenderen per jaar inzake irrigatie, zaadengineering, bodembehoud en reservoirs om de impact van de droogte tegen te gaan. Deze maatregelen zouden het verlies met de helft kunnen reduceren, aldus nog McKinsey

Bronnen: FT, Yahoo, Bloomberg, Peoples Daily, SCMP, Deredactie.be

Lees ook reactie Greenpeace-China

Zie ook CCTV-video over droogte  

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *