Mijngas: Gevaar maar ook opportuniteit

De recente mijnramp in Heilongjiang wijst nogmaals op het grote gevaar van mijngas in China. Mijngas is eigenlijk aardgas dat tussen de steenkool zit. Het afvangen van dit gas is een prioriteit geworden voor de Chinese regering: voor de veiligheid uiteraard, maar ook voor het leefmilieu.

Wanneer mijngas, dat ook methaanangas genoemd wordt, ontsnapt, dan draagt het sterk bij tot het broeikaseffect. Maar wanneer het afgevangen wordt, dan kan het als nuttige energie gebruikt worden. De regering geeft jaarlijks 200 miljoen euro subsidies aan installaties voor de afvang van mijngas: die installaties pompen het gas uit de mijn vooraleer men de steenkool ontgint, en sturen het naar nabijgelegen elektriciteitscentrales als energiebron. Kleine private mijnen zijn daarin weinig geïnteresseerd, maar de regering promoot grotere mijnen en die zijn volop bezig met modernisering.Vooral een Australische firma verkoopt veel computergestuurd boormateriaal waarmee bijna alle mijngas op voorhand kan verwijderd en afgevangen worden. De traditionele technologie van ventilatoren die het gas wegzuigen terwijl men kolen ontgint, is gevaarlijker en bovendien ontsnapt het in de atmosfeer.

Mijngas is geen marginale energiebron. In 2008 werd 4,3 miljard m³ afgevangen, een toename met 26%. In de stad Jincheng in de kolenprovincie Shanxi werken de elektriciteitscentrale, de stadsbussen en de taxi’s op mijngas.

Lees ook artikels met tag: methaangas

Bron AFP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *