China telt 740.000 personen met HIV/AIDS

Het aantal HIV-positieve personen bedraagt in China 740.000, 40.000 meer dan in 2007. De toename komt voornamelijk door homoseksueel verkeer, aldus een Internationale AIDS-conferentie. Meer dan 40 % onderging daardoor discriminatie.

China HIV-kaart

China HIV-kaart


Op 31 oktober had China bijna 320.000 personen die bevestigd geïnfecteerd waren met HIV, en bij 102.000 had het zich al tot AIDS ontwikkeld. Geschat wordt dat het aantal besmetten echter meer dan 740.000 bedraagt. Sedert 1985 telde het land 50.000 AIDS-overlijdens. Deze cijfers werden bekendgemaakt op de vijfde Internationale Conferentie over AIDS in China. Volgens experten zouden er dit jaar 48.000 besmettingen bijkomen, terwijl dat 50.000 bedroeg in 2007. Van de nieuwe besmettingen is 70 % te wijten aan seksueel verkeer en 42 % aan homoseksueel verkeer. Dit laatste nam de voorbije jaren sterk toe. Het aantal Chinese ‘gays’  ligt tussen 5 en 10 miljoen. Terwijl homoseks maar voor 12 % verantwoordelijk was voor nieuwe besmettingen in 2007, steeg dit tot 32% nu.
Volgens Michel Sidib, directeur van het UN-AIDS programma, baart dit wel zorgen. In sommige stedelijke gebieden is 20 % van de homo’s met sekscontacten HIV-positief, 70 % had seksueel verkeer met meer dan één partner tijdens de laatste zes maanden en maar 30 % gebruikt condooms. Daarbuiten gebruikt 60 % van de sekswerk(st)ers geen condoom.
Er is dus nog aardig wat werk voor de boeg inzake opvoeding. Aan de overheid wordt gevraagd de behandeling te betoelagen en een antivirale tweedelijnsmedicatie op te zetten. Alles bijeen bedraagt de risicopopulatie 50 miljoen. De gezondheidsminister erkent dat China nog een lange weg heeft af te leggen. Gepoogd wordt de bewustwording van de bevolking te laten gebeuren via ngo’s, maar sommigen vertellen hierover dan weer dat bestaande AIDS-ngo’s meer de regering verdedigen dan de zieken. In totaal lopen in China 276 AIDS-bestrijdingsprogrogramma’s in samenwerking met 40 diverse regeringen/organismen, en dit voor een totaal bedrag van 3,5 miljard yuan. Uit onderzoek bij 2000 personen blijkt dat 40 % van de dragers discriminatie ondervond en dit was zelfs voor twee derden het geval bij de naaste familie.
In Dongguan, die de meest florissante stad wordt genoemd van de seksindustrie, werd onlangs de zoveelste raid gehouden tegen dubieuze instellingen. Geraamd wordt dat in hotels, sauna’s, massagesalons en karaokebars 300.000 sekswerkers zouden actief zijn. Volgens politiebaas Cui Jian komen telkens kaderleden om clementie vragen wanneer zijn politie een bordeel wil aanpakken. De seksindustrie valt er nauwelijks uit te roeien omdat het een deel van de economie uitmaakt en kaderleden dit beschermen. Een prostituee verdient 10 tot 20 maal meer dan wat ze kan verdienen als bandwerkster in de fabriek.
Zie ook discussie in Dialogue  (26 minuten)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *