Noordoosten groeit sterk

Noord-oost China  (Foto Odyssey tours)

Noord-oost China (Foto Odyssey tours)


Gedurende het eerste semester kende de noordoostelijke regio een van de sterkste groeivoeten in China. Het Bruto Regionaal Product van Heilongjiang, Jilin en Liaoning groeide met respectievelijk 8,8 %, 11,7 % en 11,5 %, ver boven het nationaal gemiddelde van 7,1 %.
De investeringen tijdens het eerste semester groeiden in de drie provincies samen met 40% en in Heilongjiang met 45 %, Jilin kwam aan 42 % en Liaoning aan 48,9 %.  De vraag van de consumenten steeg alles bijeen met 17 %, en in detail in Heilongjiang met 18 %, in Jilin met 18 % en in Liaoning 17 %, allen duidelijk hoger dan het nationaal cijfer.  In 2008 groeiden de buitenlandse investeringen met 29,9 %, 14 % meer dan het gemiddelde en 22 punten meer dan de delta van de Yangtzerivier.  Daarmee nam het aandeel van het noordoosten in de buitenlandse investeringen toe van 13,5 % in 2006 tot 20,3 % in 2008.  Terwijl de buitenlandse investeringen tijdens het eerste semester dit jaar daalden, schoot het cijfer van Liaoning met 11 % omhoog, waardoor de provincie in juni voor het eerst op de eerste plaats landelijk komt.
Het plan ter revitalisering van wat vijf jaar geleden nog de ‘roestgordel’ werd geheten, werpt dus vruchten af. Valt nu te bezien of het noordoosten samen met het duo Peking-Tianjin de groeiregio wordt van de toekomst, zoals de Parelrivierdelta deze van de jaren ’80 was en de Yangtzerivierdelta deze van de jaren ’90.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *