NSA bespioneerde zelf Huawei en China (update)

Een eenheid van de NSA infiltreerde telecomgigant Huawei om er te spioneren naar klanten en technologie. Ook ex-president Hu Jintao, banken en het ministerie van Handel werden bespioneerd aldus het weekblad Der Spiegel dat zich baseert op documenten van klokkenluider Edgar Snowden. Een woordvoerder van Defensie vergelijkt het geval met een dief die roept “Houdt de dief”

NSAspying
De Chinese telecomgigant Huawei is een rechtstreekse concurrent van het Amerikaanse CISCO en werd al ’s werelds tweede grootste leverancier van telecomapparatuur. Al jaren wordt Huawei in diverse congresstudies er van verdacht om verbindingen te hebben met de Chinese regering of informatie door te spelen. Uit documenten van Edgar Snowden die het weekblad Der Spiegel kon inkijken blijkt een precies tegenovergesteld verhaal.

huaweispy

Het vijandbeeld


De Amerikaanse dienst NSA bespioneerde zowel Hu Jintao, banken, het ministerie van handel als telecombedrijven. Sinds 2009 liep tegen topper Huawei de operatie “Shotgiant” waarbij een speciale eenheid bij Huawei op 100 plaatsen kon inbreken en onder meer een lijst van 1400 klanten kopieerde evenals interne documenten die dienden als opleiding voor de ingenieurs. Volgens een top-secret NSA presentatie slaagde die NSA-eenheid er niet enkel in toegang te krijgen tot het email-archief maar ook tot de geheime broncode van de individuele Huawei producten. Die code is het allerheiligste  bij de computerbedrijven. Omdat de mail door een centraal punt ging, was de NSA ook in staat mail te lezen van voorzitter Sun Yafang en CEO Ren Zhengfei.
nsaspy2Als motivatie van de inbreuken beweert Huawei “ dat vele van onze targets communiceren via Huawei-producten, we moeten weten hoe we deze producten kunnen exploiteren”. Het agentschap was er voor beducht dat de Huawei infrastructuur kon gebruikt worden voor spionage, maar het document zegt niets of dit al of niet het geval is. Wel dat het gevaar van Huawei “uniek” is. De NSA vindt “dat het begrip hoe het bedrijf werkt, dividenden zal opleveren in de toekomst”.
De woordvoerder van Huawei Bill Plummer noemde het ironisch dat “wat zij ons aandoen, precies is wat ze ons verwijten”. Het klassieke geval van de pot verwijt de ketel. En verder “Als ze goed spioneerden, zullen ze zien dat we geen ongebruikelijke banden hebben met enige regering. Dit mag wel wijd bekend zijn”. De onthullingen vormen een onderdeel van een nieuw SPIEGEL-boek “The NSA system” dat de opkomende digitale koude oorlog documenteert tussen China en de VS. Naar verluidt zou de NSA meer dan 20 Chinese Chinese hacking-groepen traceren die volgens het boek inbraken in officiele sites.

Reacties Beijing

Maandag heeft China aan de VS om uitleg verzocht over de spionageactiviteiten en geëist dat ze stoppen. Dat verklaarde woordvoerder van Buitenlandse Zaken Hong Lei. President Xi bracht het probleem ook ter sprake bij Obama in Den Haag. Obama antwoordde dat “de VS niet spioneert om er commercieel voordeel uit te halen”. Een woordvoerder  van het Chinees ministerie van Defensie  vergeleek het geval met een dief die roept “Houdt de dief”  en zei dat de zaak de schijnheiligheid en het despotisme van de VS bloot legt. De cyberveiligheid zal opgevoerd worden, zodat dit niet meer voorvalt, aldus de Defensie-woordvoerder.
Bron Der Spiegel, wantchinatimes, nu.nl, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *