Nu arbeidersprotest tegen staalprivatisering in Linzhou

Zo’n 400 staalarbeiders in Henan protesteren tegen de geplande overname van hun fabriek door privégroep ‘Fengbao Iron & Steel Co Ltd’, die één kilometer van de staalfabriek ligt. De arbeiders van de ‘Linzhou staalcorporatie’ troepten samen buiten de onderneming. Ze wilden een opschorting van de overname en ze vroegen een hogere compensatie en een oplossing aangaande voordelen en onbetaalde lonen. Linzhou valt onder de bevoegdheid van Anyang en er was woensdag reeds een massaprotest. Daarop hielden de arbeiders vier dagen Dong Zhangyin van de SASAC (de staatsholding die de activa beheert) vast. Deze is de verantwoordelijke bij de staatsholding voor de hervorming. Hij werd echter ongedeerd vrijgelaten.
Hun onderneming werd gesticht in 1970 en heeft  nu nog een 3000 werknemers. Sedert 2008 begon een herstructurering van de onderneming volgens meer commerciële principes. Sedertdien ondernamen de werknemers protestacties en vroegen ze de uitbetaling van onbetaalde salarissen.  Vorige maand werd de fabriek na opbod verkocht aan Fengbao die bekend staat voor niet-betaalde lonen en ontbreken van werkverzekering.  Een groep van bemiddelaars, onder wie lokale leiders van de CPC en regeringsofficials, schortten de deal op na het luisteren naar de grieven van de arbeiders. Beloofd werd rekening te houden met hun voorstellen tot hervorming. Nochtans argumenteert de opkoper dat de verwerving geschiedde volgens de legale procedures.
Volgens ‘China Daily’ zou de opkoper minder betaald hebben dan de inzetprijs van de veiling. Afgedankte arbeiders krijgen maar 1090 yuan voor elk gewerkt jaar. Sedertdien kwamen duizenden arbeiders op straat tegen de deal die “hen marginaliseert en de zakken van de rijken voller maakt”. Een paar weken geleden kwam een bedrijfsleider om na protest tegen de staalprivatisering van Tonghua door Jianlong. Ondertussen heeft de Chinese vakbond ook gereageerd. ACFTU stelt dat de herstructurering ter bespreking voor de werknemersraad moet gebracht worden, vooraleer het voorstel kan doorgaan.
Bron: China Daily, SCMP, Steelguru.com
Lees ook: staal-tag artikels

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *