Nu ook banden maffia-politie in Qingdao aangepakt

200 gangsters en hun beschermheren bij de politie werden gearresteerd in de kuststad Qingdao. Honderden politieagenten werden gedurende een jaar ondervraagd in deze grootscheepse actie die doet denken aan de aanpak die in Chongqing leidde tot de uitvoering van enkele doodstraffen.

Nie Lei


Chongqing is blijkbaar niet de enige stad waar de onderwereld bescherming geniet van sommige delen uit het politieapparaat. Na een jaar onderzoek werden in Qingdao 200 personen gearresteerd waaronder 14 politieofficieren. De politiechefs van de districten Shibei en Licang zitten ook vast onder verdenking bescherming te bieden aan maffiabaas Nie Lei. Van de 209 gekliste personen werden 161 officieel gearresteerd. Ze zouden beschuldigd worden van gewelddadige aanvallen, georganiseerde prostitutie, spelen, bezit van wapens en munitie en drugstrafiek. Het gaat om de grootste operatie sinds de actie te Chongqing vanaf 2008. Nie en 100 verdachten van lagere rang werden al een maand geleden gearresteerd. Daarvoor werden personen naar Chongqing gezonden om te leren hoe een dergelijke omvangrijke samenzwering aan te pakken.
In Qingdao werd het misdaadsyndicaat ongemoeid gelaten hoewel er klachten waren sinds 1998. De Bandao Metropolis News beweert zelfs dat het Nie was die met zijn fortuin de facto besliste wie binnen de politie zou gepromoveerd worden.  Hij betaalde zelfs 300.000 yuan opdat een van de hem gunstig gezinde politieofficieren bevorderd zou worden in het gebied waarin hij veel vastgoed heeft en die gebruikt werden voor prostitutie en ondergrondse spelholen. De Hangzhou’s Qianjiang Evening News schreef op 17 oktober dat van de 400 genodigden op het huwelijk in 2005 van Nies rechterhand de helft ofwel politieagenten waren ofwel leden van lokale gangsterbendes voor de andere helft . De ommekeer voor Nie en zijn beschermelingen gebeurde in maart toen er in een nachtclub van een high-end hotel in het stadscentrum een knokpartij uitbrak waarbij de manager twee vingers kwijtraakte . Nadien beloofden de stedelijke-en provinciale verantwoordelijken de zaak te onderzoeken tot op het bot.
De acties in Chongqing en Qingdao zijn geen geïsoleerde incidenten in China. Het ministerie zei midden vorige maand dat gedurende twee weken in 11 provincies 2000 verdachten werden gearresteerd, 18 maffia-achtige organisaties en 270 gevaarlijke kringen ontmanteld. Het lijkt duidelijk dat zonder bescherming vanuit de ordekrachten de gangsters niet zo lang zouden hebben overleefd of zouden gegroeid zijn de laatste jaren.
Bron: SCMP, Shanghai Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *