Nu ook digigeld afhalen en storten via ATM-bankautomaten

In Shenzhen loopt weer een groot programma dat 200 yuan digitaal geld verloot aan bewoners van het district Futian. Nu kan hierdoor al gekocht worden bij 11.000 handelaars met NFC-terminal. Nieuw is echter dat het digitaal geld kan gestort en afgehaald worden bij de bankautomaten van de Agricultural Bank of China.

ABC betaalautomaten

Er waren tot nu toe twee grote experimenten voor het uittesten van de digitale munt namelijk te Shenzhen en Suzhou maar ook een meer beperkte manier met een digitale betaalkaart in het Tongren ziekenhuis te Shanghai. Voor de derde pilot werd het Futian district te Shenzhen uitgekozen waar 200 miljoen yuan verloot wordt tussen 100.000 inwoners. Nu kunnen de gegadigden hiermee al in 11.000 winkels met NFC-terminal betalen, duidelijk meer dan de 3000 winkels tijdens de pilot van oktober. Nieuw is dat het geld eveneens kan gestort of afgehaald worden bij de bankautomaten van de Agricultural Bank of China.

Vooral een smartphone is nodig die de app bevat van de Nationale Bank. Om te betalen volstaat het op de knop ‘Touch’ te klikken op de betaalpagina van de app en wanneer de verbinding gemaakt is met de terminal van de handelaar volgt een beep. In plaats van 4 banken doen nu 6 banken mee aan deze pilot.

Volgens Shenzhen News kunnen de klanten van de Landbouwbank, de Postbank en de Bank voor Communicatie enkel maar kiezen om te kopen via JD.com. Bij de Construction Bank kan ook verbinding gemaakt worden met Shanrong business, het B2C platform dat de bank opricht. Bij de Bank of China kunnen de klanten naast het betalen op JD.com zich ook verbinden met Bilibili. De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) telt het meest partners want ook Meituan Bike en Didi Chuxing kunnen met ICBC worden betaald.

De Agricultural Bank of China is wel (voorlopig) de enige waarvan de gebruikers zowel het digitale geld via de ATM kunnen storten of afhalen. Dit wordt geleid door het ‘Digital yuan Innovation Lab’ van deze bank. Bij de China Construction Bank heeft het ‘Office of the Financial Technology and Innovation Committee’ te Shenzhen ook een ‘Product Innovation Laboratory’ opgericht. 

Digitale geldbeugelkaart

Het is de bedoeling om in de toekomst het digitale geld ook te gebruiken in grootwarenhuizen, voor herladen van metro- of telefoonkaart en ook voor diensten. Volgens Beijing Daily wil de Nationale Bank dat de digitale betaling ook geïntegreerd wordt in diverse draagbare toestellen zoals armbanden en slimme polshorloges. Dit zou mogelijk maken de functie te integreren in skihandschoenen zodat de skiërs volgend jaar het metroticket op die manier kunnen betalen. Hoewel er geen strakke tijdtabel bestaat voor de invoering van de digitale yuan is al bekend dat China graag het gebruik van de digitale yuan veralgemeend wil toepassen tijdens de Olympische Winterspelen volgend jaar.

Asia Times, Shenzhen News, news.bitcoin.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.