Onderzoek naar corruptie door zoon en broers van gewezen topleider Zhou Yongkang


Sinds einde vorige week zijn Chinese media beginnen berichten over onderzoek naar corruptie tegen Zhou Bin en Zhou Yuan, respectievelijk zoon en broer van de vroeger topleider Zhou Yongkang. Tegen Zhou Yongkang zou ook een onderzoek lopen, voorlopig zonder conclusies.

olieZhou Yongkang ging einde 2012 op pensioen als één van de negen topleiders van China. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de openbare veiligheid.
De Global Times spreekt over Zhou Bin als de man achter de schermen van een aantal grote corruptiezaken. Zhou Bin is 42 en formeel ‘zakenman’. Er wordt over onderzoek naar hem geschreven, en hij zou sinds december aangehouden zijn, maar de media hebben dat nog niet bevestigd.

Stroman

Zhou zou in verschillende dubieuze zaken betrokken zijn via zijn vroegere studievriend Mi Xiaodong die sinds oktober in voorarrest zit. Mi zou via een Amerikaanse firma goedkoop Chinees materiaal tegen internationale prijzen geleverd hebben aan de Chinese staatsoliefirma’s CNPC en CNOOC in Irak. Mi zou ook betrokken zijn in een frauduleus vastgoedproject: Volgens Beijing News verwierf Mi door zijn goede relaties de gronden van de vroegere staatsboerderij Nankou in Beijing; die waren bestemd voor sociale woningbouw, maar Mi slaagde erin ze door te verkopen aan een vastgoedfirma die er commerciële woningen wil op bouwen. China Business Journal weet dat Zhou Bin ook betrokken zou zijn bij het corruptiegeval van Ding Xuefeng, de voormalige burgemeester van Lüliang in Shanxi. Tegen Ding loopt een onderzoek omdat hij in 2012 burgemeester zou geworden zijn door zijn post te kopen, met geld dat hij onder meer van Zhou kreeg; in dit geval was ook de afgezette viceminister van openbare veiligheid, Li Dongsheng, betrokken. Zhou Bin zou ook banden hebben met zakenman Liu Han, die onlangs in vervolging gesteld is voor het leiden van een maffiabende in Sichuan. Liu zou van Zhou Bin zakelijke belangen gekocht hebben aan een prijs die ver boven de marktprijs lag, om de ‘goede relaties’ te onderhouden.

Familiezaakjes

Naast Mi zouden ook de schoonouders van Zhou Bin voor hem als stromannen opgetreden zijn. Zo was volgens een artikel van Caixin in november Zhou’s schoonmoeder Zhan Minli hoofdaandeelhouder van negen bedrijven in Beijing. Eén daarvan, Beijing Zhongxu Yangguang Petroleum and Natural Gas Technology, waarvan Zhou zelf in 2010 voorzitter was, tekende al kort na haar oprichting de hoger vermelde contracten in Irak. Op hetzelfde adres waren tijdelijk nog verschillende andere firma’s uit de olie- en gassector gevestigd, telkens met aandeelhouders die gedeeltelijk stromannen voor Zhou kunnen geweest zijn. Eén van de firma’s verwierf op onduidelijke wijze de uitbatingrechten van CNPC voor een deel van het rijke olieveld in Changqing in de provincie Shaanxi, en verkocht dat met zeer grote winst door. Zhan Minli was ook hoofdaandeelhouder van Dadu River Hydropower Station in Sichuan. Eén van haar partners, die ervan verdacht wordt ook een stroman voor Zhou te zijn, werd in augustus aangehouden. Het Dagblad van de Jeugd besluit: “Het is duidelijk dat de zakensuccessen van Zhou waarbij hij een groot fortuin verzamelde op corruptie gebaseerd waren. Hij kon dat doen doordat hij een ‘paraplu’ had die kon tussenkomen in de toewijzing van middelen en in de lokale economie”. Een duidelijke allusie op Zhou Yongkang, de vader van Zhou Bin.
Intussen meldt Beijing News dat de broer van Zhou Yongkang, Zhou Yuanqing en zijn vrouw Zhou Lingying, sinds december op verdenking van corruptie in voorarrest zitten in Jiangsu. Zhou Yuanqing was een hoge ambtenaar verantwoordelijk voor de grondpolitiek in de stad Wuxi, en zijn vrouw was een zakenvrouw. Zhou Lingying was betrokken bij een firma die met CNPC samenwerkte voor stations van LNG. Ze is ook een grote Audidealer. Er gaan geruchten dat zij in deze zaken minstens gedeeltelijk als strovrouw voor Zhou Bin optrad.
Caixin meldt nog dat Zhou Yongkang op 12 februari niet aanwezig was op de begrafenis van zijn andere jongere broer Zhou Yuanxing in Wuxi. De jongere Zhou stierf na een slepende ziekte, maar volgens Caixin was er bij hem in december een huiszoeking waarbij goud en geld in beslag genomen werden.
 
Rol Zhou Yongkang nog onduidelijk
Op een persconferentie zondag antwoordde Lu Xinhua, de woordvoerder van de Raadgevende Conferentie die momenteel bijeenkomt, op een vraag of Zhou Yongkang ook beschuldigd wordt, ontwijkend: “We zijn ernstig wanneer we zeggen dat iedereen die de partijdiscipline of de wetten van het land schendt ernstig zal onderzocht worden en streng gestraft, hoe hoog zijn positie ook moge zijn”. Volgens Global Times betekent deze uitspraak dat er een onderzoek naar Zhou loopt, maar er nog geen besluiten zijn die kunnen bekend gemaakt worden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *