Parlementaire sessies beginnen

De jaarlijkse voltallige sessies van de twee parlementaire kamers beginnen deze week: de Raadgevende Conferentie start vandaag en het Nationaal Volkscongres woensdag. De Raadgevende Conferentie duurt 1 week, het Volkscongres 2 weken. Premier Li Keqiang zal er onder meer zijn beleidsverklaring voor dit jaar ter bespreking voorleggen.

cppcc2Het is een jaarlijkse gewoonte dat de voltallige vergaderingen van beide assemblees in maart samenkomen. De Raadgevende commissie telt 2229 leden en het Volkscongres 2950 en beide sessies worden gevolgd door 3000 journalisten. De veiligheidsmaatregelen zijn uitgebreider dan normaal gezien de recente terroristische aanslag in Kunming. De hotels waar de afgevaardigden logeren rolden geen rode loper meer uit en moeten hun onthaal ook soberder en meer ecologisch organiseren. Zo krijgt elke afgevaardigde een busje water op naam dat kan bijgevuld in plaats van wegwerpbusjes te gebruiken.
Vandaag startte de Raadgevende Conferentie die overigens duurt tot 12 maart met een minuut stilte ter herdenking van de slachtoffers te Kunming. Het secretariaat heeft 990 voorstellen ontvangen en meer dan 300 afschriften van toespraken, aldus de woordvoerder. Na de openingsvergadering geeft voorzitter Yu Zhengsheng, zijn werkrapport over het werk dat het Permanent Bureau gedurende het afgelopen jaar verricht heeft. De adviseurs zullen dit rapport bespreken evenals het rapport met de voorstellen van werking voor het komende jaar. De leden mogen ook als niet stemgerechtigde leden deelnemen aan de jaarlijkse zitting van het Nationaal Volkscongres dat woensdag begint, maar twee weken duurt.
Het Nationaal Volkscongres is de opperste wetgever. Het Permanent Bureau van het Volkscongres heeft de instelling van 2 nieuwe feestdagen voorgesteld: 3 september om de overwinning tegen Japan te vieren in 1945 en 13 december als herdenkingsdag voor het bloedbad van Nanjing in 1937 waarbij 300.000 doden vielen. Het meest wordt uitgekeken naar de toespraak die de premier woensdag houdt en waarin hij zijn regeringsverklaring voor dit jaar geeft. De leden van de Raadgevende Conferentie mogen deze zitting bijwonen. Daarna is het de beurt aan raadgconhet rapport van het Permanent Bureau van het Volkscongres, het rapport van het Opperste Volksgerechtshof en dat van het Opperste Volksparket. Op de agenda staan verder nog de toepassing van het sociaaleconomisch plan in 2013, het ontwerp van sociaaleconomisch plan voor 2014, de centrale en lokale begrotingen in 2013 en de ontwerpbegrotingen voor 2014. Gedurende de sessie zijn er twee belangrijke persconferenties: deze van de premier en die van de minister van Buitenlandse Betrekkingen.

Prioriteiten

Wat de prioriteiten voor dit jaar betreft, wordt eerst uitgekeken of de premier de geplande groeivoet van 2013 die op 7,5% stond, zal gelijk houden of eventueel verminderen. Zolang voldoende banen geschapen worden en de inflatie laag blijft, zal China doorgaan met het uitvoeren van de hervormingen die het derde plenum heeft naar voren gebracht. Ook over de toegelaten inflatie en over de prioriteiten voor de hervormingen wordt meer concreets verwacht.

zangeres

Parlementslid en Tibetaanse zangeres Ingdzin Droma (Han Hong), ondervraagd door journalisten


Ook wat de verstedelijking worden meer concrete voorstellen in het vooruitzicht gesteld. De regering vraagt dat de kleine steden beginnen met het toekennen van de stedelijke hukou aan migranten, maar deze migranten trekken bij voorkeur naar grotere steden die dan ook over meer financiële middelen beschikken. Ook het milieu met de luchtverontreiniging voorop, de landelijke hervorming met de eengemaakte bouwmarkt en de hervormingen van de staatsondernemingen zullen voor levendige discussies zorgen. Het gevecht tegen de corruptie zal evenmin weg te denken zijn.
Zie de opening Yu Zhengsheng
Bron: websites Peoples Daily , Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *