Onderzoek naar corruptie tegen topcontroleur verzekeringen

Zondag maakte de Disciplinecommissie bekend dat er een onderzoek plaats vindt tegen Xiang Jubo. Hij stond aan het hoofd van de Controlecommissie van de verzekeringssector. De laatste tijd zijn personen uit de financiële wereld op overtredingen betrapt.

De zestigjarige Xiang is doctor in de rechten. Hij begon zijn carrière als revisor en werd uiteindelijk vicegouverneur bij de Nationale Bank. Hij werd voorzitter van de Agricultural Bank of China die hij aan de beurs liet noteren. Xiang was ook subrevisor-generaal bij het Nationale Auditbureau. Zijn voornaamste functie was die aan het hoofd van de Controlecommissie op de verzekeringssector. Deze bedrijfstak zag tussen 2010 en 2016 zijn activa tot 15.100 miljard verdrievoudigen.
De Centrale Commissie voor de Discipline-inspectie van de Communistische Partij van China maakte zondag een onderzoek bekend tegen Xiang. Er loopt ook een dergelijk onderzoek tegen Li Changjun, de voorzitter van het filiaal in Beijing van de Export-Import Bank of China. Voordien waren er al onderzoeken tegen topkaders bij Evergrande Life Insurance, Foresea Life Insurance, Sino Life Insurance en de laatste in het rijtje was miljardair Xiao Jianhua van Huaxia Life Insurance.

Risicovol

Onder het bewind van Xiang kregen de verzekeringsmaatschappijen de toestemming om tot 40 % van hun activa te beleggen in aandelen. Wereldwijd wordt van verzekeraars gevraagd om 80% te investeren in investeringen op lange termijn zoals obligaties en 10% in aandelen. Tijdens het eerste kwartaal bleek tevens dat de geïnde bedragen van verzekeringsproducten met hoog rendement verdrievoudigd waren tot 38%. Veel van dat geld kwam terecht op de beurs die vorig jaar slecht presteerde. Terwijl van verzekeringen verwacht wordt dat ze langzaam en stabiel aangroeien, leken sommige verzekeringen super agressieve participatiemaatschappijen geworden. Een zeer risicovolle strategie. Vooral werd opgemerkt dat geld uit de verzekeringen gebruikt werd door Baoneng Group en China Evergrande voor de overname en controle van ’s lands grootste vastgoedgroep Vanke.

Domino’s

In december stelde de regering een nieuwe voorzitter aan van de Controlecommissie op de beurzen. Sindsdien vielen de financiële domino’s te beginnen met Wang Yingcheng, de voorzitter van de The People’s Insurance Co (Group) of China die eveneens verdacht wordt van corruptie. In februari werd de oprichter van Sino Life opgepakt voor onderzoek. Er volgde een onderzoek bij Foresea and Evergrande Life. Ze kregen het bevel om hun online verrichtingen te stoppen. In de financiële wereld is Xiang wel het hoogst geplaatste kaderlid tegen wie een onderzoek loopt. Zijn laatste wapenfeit was dat hij voorzitter Yao Zhenhua van Baoneng gedurende 10 jaar de toegang tot de sector verzekeringen ontzegde vanwege illegale investeringen.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar