Onrust in grensstreek van Myanmar

De Guardian weet te melden dat opnieuw gevechten uitgebroken zijn tussen de regering van Myanmar en het Kachin Onafhankelijkheid Organisatie van de Kachin minderheid. China is onrechtstreeks betrokken partij. Met de onlusten komt een einde aan een wapenstilstand van liefst 17 jaar. 

Kachin kindsoldaat in Brits leger tijdens WOII


De nieuwe vijandelijkheden zijn uitgebroken naar aanleiding van de bouw van stuwdammen op de Irrawaddy rivier in het noorden van het land. Volgens Burma Rivers Network zouden bij gevechten nabij de Dapein en Shweli dammen tientallen mensen om het leven om het leven gekomen zijn en 2.000 mensen naar de Chinese grens zijn gevlucht.
Het Chinese staatsbedrijf China Power Investment investeert 3,6 miljard dollar in de bouw van minstens zeven dammen die jaarlijks voor 500 miljoen dollar elektriciteit moeten produceren. Die stroom zal gedeeltelijk uitgevoerd worden.
De regering van Myanmar staat achter dit financieel voordelig project en ook de Kachin minderheid gaat er mee akkoord want het bevordert de ontwikkeling van de arme streek. Behalve dan de Myitsone dam, toevallig de grootste in het pakket. De Kachin vrezen dat die een negatieve impact heeft op een regio met een grote culturele en ecologische betekenis, maar hun standpunt werd door de regring genegeerd.
Overzeese opponenten van de regering meldden dat er ook verschillende explosies plaats vonden in Myitkyina (de hoofdstad van de Kachin), dat de regering de handelsroutes tussen Myanmar en China sloot en dat er ten minste drie bruggen verwoest werden. Of dat allemaal alleen met de stuwdam te maken heeft is onduidelijk. Myanmar heeft een aantal onrustige minderheden waarmee de regering al lang op voet van gewapende vrede leeft.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *