Onrust over einde van de wereld

Volgens Xinhua zijn meer dan 600 leden van de christelijke geïnspireerde sekte van de “Almachtige God” opgepakt omdat ze geruchten verpreiden over het einde van de wereld op 21 December.
De sekte “Almachtige God”, ook gekend als “Oosters licht” ontstond volgens sommige bronnen in de provincie Henan en volgens anderen in Heilongjiang in 1990. Volgens sommigen zouden ze tot één miljoen aanhangers hebben. Die aanhangers beloofden redding aan mensen die nog vóór 21 december toetraden. De meeste personen zullen 5 à 10 dagen vastgehouden blijven wegens het verstoren van de openbare orde, in overeenkomst met het Administratieve Strafrecht.
Meer dan 400 personen zijn aangehouden in de westelijke provincie Qinghai, waar ook grote hoeveelheden vlugschriften, spandoeken, CD’s, boeken en drukpersen aangeslagen werden. Eén ervan luidde: “Bericht vóór de ramp: De volgelingen van Satan zullen uitgeroeid worden. Alleen “Almachtige god” kan het mensdom redden. Wie God weerstaat gaat naar de hel”. In de kustprovincie Zhejiang gaat het over 58 sekteleden in de stad Lanxi; daar luidt de beschuldiging “verspreiden van geruchten” en het werven van leden. Ook in Luzhou in de provincie Sichuan, en in Foshan in de provincie Guangdong zijn telkens enkele tientallen leden opgepakt. In de provincie Guizhou zijn 141 mensen gearresteerd. Volgens de laatste informatie zijn ook in Beijing 17 personen opgepakt die in een park in het district Changping over de Apocalyps predikten. De BBC houdt het op basis van de meest recente informatie in totaal op bijna 1.000 personen opgepakt.
De sekte “Almachtige God” ligt al een tijdje onder vuur in de media. De aanhangers geloven dat het na 21 december drie dagen nacht zal zijn waarna een vrouwelijke heiland aan de macht zal komen; ze roepen de mensen op het communisme omver te werpen. De sekte zou versterkt zijn onder invloed van de buitenlandse film “2012” die in China veel succes kende. De politie in Beijing waarschuwt op haar website voor het gerucht over de naderende ondergang van de wereld. Enkele katholieke priesters hebben infiltratiepogingen door predikers van “Almachtige God” gesignaleerd.
China kent naast de officieel erkende godsdiensten (boeddhisme, taoïsme, islam en christendom) een aantal onofficiële kerken en sektes. Alhoewel strikt genomen verboden,worden ze gedoogd zolang ze geen publieke onrust veroorzaken. In de jaren 90 telde de boeddhistische sekte Falungong naar eigen zeggen tientallen miljoenen leden in China; ze werd verboden toen ze tot burgerlijke ongehoorzaamheid begon op te roepen. De 19de-eeuwse Taiping opstand, de langste en bloedigste ooit, werd geleid door iemand die zich de broer van Jezus noemde.
(bronnen: Xinhua, BBC)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *