Ontploffing pijplijn, 52 doden en nog 11 mensen vermist (upd)


explosie2In de kuststad Qingdao is er een ontploffing geweest bij een oliepijplijn. Tot nog toe is er sprake van 52 doden. Eigenaar Sinopec heeft correcte gegevens verstrekt over de pijplijn en de directeur van het staatsbedrijf heeft excuses aangeboden. De hulpverleners zoeken verder naar slachtoffers. In totaal zijn 18.000 burgers geëvacueerd.

Er was in de pijplijn eerst een lek geconstateerd en bij de reparatie moet er brand zijn ontstaan. Het vuur heeft een geweldige ontploffing veroorzaakt. Tot nog toe zijn er 47 dodelijke slachtoffers en meer dan 150 gewonden geteld, onder wie een aantal levensgevaarlijk. Het lek werd vroeg in de ochtend opgemerkt, de explosie gebeurde pas uren later, toen de olie in de gemeentelijke olieleiding terecht kwam. De overheid sluit uit dat het om een aanslag gaat, maar verklaart dat het onderzoek naar het incident lopende is. Ook Sinopec, het staatsbedrijf dat eigenaar is van de pijplijn, spreekt over een noodzakelijk onderzoek dat het bedrijf ‘met de nodige verantwoordelijkheidszin zal laten uitvoeren en waarover het op het juiste moment medelingen zal doen’.

De staatsdienst voor Arbeidsveiligheid heeft een team om de reddingswerken te coördineren ter plaatse. Meer dan twintig brandweerwagens werden naar de plaats van het onheil gestuurd. Gebouwen, straten en voertuigen zijn zwaar beschadigd. Iemand kon vanuit een overvliegend lijnvliegtuig een foto maken van de zwarte rookwolk. Het gebeurde niet ver van de kust, daarom zijn er barrières geplaatst om te voorkomen dat er olie in zee lekt. Al 3000 vierkante meter van de zee in de Baai van Jiaozhou was dan echter verontreinigd met olie die door de regenwaterafvoer is gevloeid. Daar zijn nog meer branden en ontploffingen geweest. De milieudienst probeert de pollutie binnen de perken te houden.

Nieuws over de ramp komt via de blog van de afdeling voorlichting van de stedelijke overheid, de media, de nationale tv en ook via posts van berichtjes en foto’s op weibo. President Xi en premier Li hebben de reddingsdiensten gevraagd hardnekkig, maar uiterst voorzichtig verder te werken, verder te zoeken naar overlevenden die nog vermist zijn en voortdurend inspecties uit te voeren. De hulpverlening gebeurt in Qingdao, een stad in de provincie Shandong (Oost-China), onder de directe leiding van een minister, Wang Yong, die ook lid is van het Centraal Comité en directeur van de Dienst voor Rampenbestrijding. De pijplijn lag in de buurt van een chemische fabriek in een industriegebied van de stad Qingdao. De explosie is een van de zwaarste industriële ongevallen in China dit jaar. De concentratie van giftige stoffen in de lucht blijft onder de toegelaten norm. De plaatselijke regering heeft de bewoners gevraagd rustig te blijven. Gisteren werd gemeld dat het om een pijplijn ging die pas in augustus van dit jaar in gebruik is genomen. Eigenaar Sinopec heeft dat tegengesproken en de volgende gegevens op zijn microblog geplaatst: de pijplijn die lek raakte is al sinds 1986 in gebruik, ze meet 711 mm in diameter en heeft een lengte van 248km. Ze heeft een capaciteit van tien miljoen ton per jaar.

Bronnen: Xinhua, SCMP, China Daily
voor foto’s en de laatste informatie zie http://usa.chinadaily.com.cn/china/2013-11/22/content_17125426.htm
eca86bd9e3d213f93e7b18
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *