(Ont)Spanning op het Koreaanse schiereiland

De premiers van Japan en China en de Zuid-Koreaanse president hielden dit weekend in Zuid-Korea hun jaarlijkse topontmoeting.
Dit gebeurde nog maar voor het eerst in 2008. Er werd overeengekomen vanaf 2011 in Zuid-Korea een permanent secretariaat op te richten dat verdere samenwerking moet bevorderen. Dieper wederzijds vertrouwen, handel, investeringen, financiën , milieu en recyclage staan op het menu.
Tegen 2012 moet duidelijk worden of het mogelijk is een Vrijhandelszone tussen de drie landen op te zetten.
Het incident met het gezonken Zuid-Koreaanse oorlogsschip werd uitvoerig besproken. Japan en China betuigden hun medeleven en namen akte van het onderzoek door Zuid-Korea en enkele andere landen naar de oorzaken van het zinken van het schip. China past er wel voor op Noord-Korea als schuldige voor het torpederen van het schip te erkennen. De Chinese premier riep integendeel op om het hoofd koel te houden, inspanningen te doen om de spanningen in de regio te verminderen en geen maatregelen te nemen die tot escalatie kunnen leiden. Militaire spanningen en conflicten kunnen de ontwikkeling van de regio onmogelijk maken. China zal de zaak verder met beide betrokken partijen bespreken in de hoop zo bij te dragen tot vrede en stabiliteit. Noord-Korea ontkent met klem dat het betrokken is bij het tot zinken brengen van het Zuid-Koreaanse schip en zegt dat het onderzoek – wel multinationaal maar daarom nog niet noodzakelijk neutraal- vervalst is.
Japan, Zuid-Korea en China verklaren ook dat ze willen voortdoen met de zespartijengesprekken (waar ook Noord-Korea bij betrokken is) om de doeleinden te realiseren die in 2005 gezamenlijk naar voren geschoven zijn.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *