Meer ziekenhuizen voor gevaarlijke geesteszieken

Het ministerie van Politie wil dat het aantal ‘Ankang’-ziekenhuizen wordt opgetrokken tot minstens één per provincie. In die ziekenhuizen worden gevaarlijke geesteszieken behandeld. De oproep is een gevolg van de reeks aanslagen op schoolkinderen.
mentillMomenteel zijn er maar 22 Ankanghospitalen in een 18-tal provincies, terwijl China rond de 30 provincies, municipaliteiten  en autonome gebieden telt. Het politieministerie, waar de ziekenhuizen voor gevaarlijke geesteszieken onder vallen, wil dit aantal nu optrekken tot minstens één per provincie of gelijkgestelde gebieden. In dergelijke hospitalen worden enkel patiënten opgenomen die een gevaar betekenen voor de openbare veiligheid: zij pleegden moord, stichtten brand of verkrachtten.
Sedert 1998 hebben de Ankangziekenhuizen 400.000 patienten behandeld, van wie 30 % ernstige misdaden pleegde. Het aantal hospitalen is echter onvoldoende en soms worden gevaarlijke patiënten doorverwezen naar andere hospitalen. Anderzijds nemen sommige Ankangziekenhuizen het niet te nauw met het soort patienten dat ze opnemen. Hun opnamesysteem zal in het vervolg beter worden gescreend. Volgens een onderzoek zijn er in China 100 miljoen geesteszieken, waarvan 16 miljoen ernstig. Momenteel heeft China 16.000 vergunde psychiaters, één voor 100.000 personen.
Ondertussen is de man die met een mes inhakte op 27 kinderen en leraars in Taixing door de rechtbank tot de doodstraf veroordeeld wegens doodslag met opzet.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *