OogGetuige #1

OogGetuige is een nieuwe vaste rubriek op ChinaSquare. In samenwerking met Gordon Dumoulin (immigrant en dankbaar te gast in China) en zijn blog 5iZ brengen we info over de actualiteit van het dagelijks leven. Doel: een objectief en breder perspectief bieden op China.

Winterwonderland’

‘Winterwonderland’… hoe nauwkeurig is de Chinese lunisolaire kalender? Heel precies dit jaar, zeker in Beijing. Op 7 november was het 立冬  (Lìdōng), het ‘begin van de winter’ … en we werden wakker in een magisch winterwonderland.

De Chinese kalender is in de wereld meestal bekend om de symbolen zoals de 12 dieren van de dierenriem die elk jaar ronddraaien. Maar minder bekend zijn de 24 zonnetermijnen (节气 jiéqì) in elk jaar van de Chinese maankalender. De 24 zonnetermijnen, gebaseerd op de positie van de zon in de dierenriem, werden bedacht door boeren in het oude China om de landbouw en zijn activiteiten te ordenen. De 24 zonnetermijnen weerspiegelen de veranderingen in het klimaat, natuurverschijnselen, landbouwproductie en andere aspecten van het menselijk leven, waaronder kleding, voedsel, huisvesting en transport.

De 24 zonnetermijnen spelen een belangrijke rol en hebben een grote invloed op de basisbehoeften in het leven van de mensen. Elke term heeft zijn eigen gebruiken, tradities en recepten die tegenwoordig levendig gehouden worden. Ook de traditionele Chinese geneeskunde maakt sinds de oudheid gebruik van de zonnetermijnen. Iedere periode biedt ofwel kansen of vormt bedreigingen volgens de holistische kijk op de gezondheid met bijbehorende suggesties voor typisch voedsel, je manier van leven of het toepassen van de kruidengeneeskunde. Li Dong ‘het begin van de winter’ wordt meestal gevierd met hartige gestoomde dumplings om je kracht en warmte te schenken voor de komende winter.

In de Chinese kalender draait alles om cycli, de jaarlijkse cyclus van 24 zonneperioden, maar ook de cycli van 12 of 60 jaar of de veelvouden van deze cycli om je oog en je gedachten te houden op de realiteit en de geschiedenis. De kalender herinnert ons eraan dat wij mensen slechts een klein deel zijn van een constant bewegende entiteit of organisme met talloze parameters die variëren van binnen in onze eigen persoonlijke omgeving of moeder aarde tot daarbuiten in het universum. Als we onze bescheidenheid, ons erfgoed en onze verantwoordelijkheid niet respecteren of negeren als mensen onder elkaar en als we niet in harmonie zijn met de hele complexe entiteit zal dat vroeg of laat een weerslag hebben.

We zien het vandaag de dag met het milieu… Zelfs tijdens COP26 eisen sommigen nog steeds dat zij alleen weten hoe je met het verslechterende milieu en de natuur moet omgaan en hoe je de timing en doelstellingen aan anderen kunt opleggen. Wanneer we terugkijken op de 60-jarige cyclus van het jaar van de Os, moeten we onze acties en prioriteiten heroverwegen. Het is nodig dat we onze manier van leven, onze houding en verantwoordelijkheid voor de volgende 60 jaar anders gaan inrichten, wanneer het gaat om het milieu en ons recht op een vreedzaam bestaan met elkaar als soort en op deze planeet (en daarbuiten). En als deze verandering zou voelen als een opoffering of verlies, denk dan nog eens goed na. Het is voor onze toekomstige generaties…Magisch Winterwonderland.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *