OogGetuige ‘als de lente komt…tulpen in Wuhan’

OogGetuige is een vaste rubriek op ChinaSquare. In samenwerking met Gordon Dumoulin (immigrant en dankbaar te gast in China) en zijn blog 5iZ brengen we info over de actualiteit van het dagelijks leven. Doel: een objectief en breder perspectief bieden op China.

tulpen

‘Tulip fever’, tulpenmania* in China..

Het is lente en dan zie je op vele plaatsen in China een explosie van tulpen, bloemen die veel mensen mooi vinden. De twee steden die het meest bekend staan om hun parken en tentoonstellingen vol tulpen zijn Wuhan en Shanghai. Sommige van die parken zijn ‘op zijn Nederlands’ versierd want het is bekend dat de tulp de nationale bloem van Nederland is.  


Het Jing’an-district van Shanghai wordt elk jaar ‘volgepoot’ met zo’n 1,5 miljoen tulpen, vooral in het Jing’an-beeldenpark. Wuhan heeft een speciaal permanent tulpenpark, Dongxihu (of East Lake en West Lake) Tulip Theme Park op het platteland ten noordwesten van de stad met Nederlandse thema’s. Afgezien van de tulpenseizoenen, vertoont het park de hele zomer door veel bloemen.

tulpen

Dit jaar heeft de Botanische Tuin van Wuhan aan de kant van het East Lake een speciaal gedeelte met 600.000 tulpen en 200.000 andere voorjaarsbloeiende bloemen. De Botanische Tuin van Wuhan heeft een collectie van meer dan 4000 soorten. De tuin heeft een vast programma om het grote publiek te informatie te bieden en bewust te maken van het plantenleven en de biodiversiteit.

De Botanische tuin van Wuhan is in 1956 aangelegd en hij is een van de drie botanische tuinen in China waar onderzoek wordt verricht. Er zijn 16 speciale tuinen. De Kiwituin en het Nationale Archief voor Kiemplasma van Kiwi’s bevatten meer dan 70 procent van de kiwisoorten in de wereld. En er is ook de Waterplantentuin die de grootste van zijn soort in de wereld is. De Tuin voor Wilde Fruitsoorten, de Tuin van de Zeldzame en Bedreigde Plantensoorten en Tuin met Geneeskrachtige Kruiden zijn de grootste in China.

tulpen

Tulpenparken zijn te vinden in nogal wat steden in heel China. In Beijing zijn tulpen te vinden in de landelijke buitenwijken van de International Flower Port of in Jinzhan Tulip Garden in het Chaoyang-district, maar meestal iets later in april en begin mei vanwege het koudere klimaat in het noorden.

tulpen


*Tulpenmanie (Tulip fever) was ‘een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam… De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste speculatiegolf in de wereldgeschiedenis.’, zo leren we van Wikipedia. De tulip fever waarover Gordon op 21 maart schrijft is vooral mooi en grappig, in tegenstelling tot de 17e eeuwse variant 😉

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *