OogGetuige: China’s hernieuwbare energie in 2021

China’s uitbreiding van hernieuwbare energie in 2021… niet gemakkelijk om te vatten of je voor te stellen.


Een recente observatie van onze correspondent in Beijing op https://www.5iz-china.com/5iz-china-blog

hernieuwbare energie

Windenergie in China is booming, de capaciteit van offshore wind nam in 2021 met 16,9 gigawatt (GW) toe, meer dan in enig ander land in de afgelopen vijf jaar samengenomen. Bovendien zette China vorig jaar 30,67 GW aan windenergie in op land.

De zonne-energiecapaciteit van China bereikte eind vorig jaar 306 GW, met een recordtoename van 54,9 GW in 2021. China haalt nu 635GW, of 26,7% van zijn energie uit de zon en de wind samen.

De capaciteit voor hernieuwbare energie zal naar verwachting toenemen tot 1200 GW tegen 2030. Maar volgens het International Energy Agency (IEA) zal China dit doel vier jaar eerder halen – als het zo tegen het huidige tempo doorgaat. De windcapaciteit van China is boven verwachting toegenomen en veel stroom komt van offshore windturbines.

e

In What the 2021 China Wind Power Boom Means for the World halen experts van Energy Tracker Asia de woorden aan van Simon Evans van Carbon Brief : ‘Ik weet niet zeker of mensen de omvang van de uitbreiding van hernieuwbare energie in China begrijpen. In 2021 heeft het in één jaar tijd meer dan 100 GW aan wind- en zonnecapaciteit toegevoegd, meer dan het totaal dat ooit in alle andere landen is gebouwd, op twee na.’ Dus: als je twee landen (vermoedelijk bedoelt Evans de VS en India) niet meetelt, dan overtreft China wat toename van schone energie betreft, in 1 jaar de totale prestatie van de hele wereld. En dan is 2021 niet eens het recordjaar. In 2020 is er al eens 120 GW aan wind- en zonne-energievermogen bijgekomen.

Om toch een idee te krijgen: 1 GW staat gelijk aan stroom voor ongeveer 750.000 huishoudens of de capaciteit van 2 kolencentrales. In perspectief is de capaciteit van het elektriciteitssysteem in Nederland ongeveer 32 GW, terwijl de capaciteit in Duitsland ongeveer 218 GW is (2019). Bij een jaarlijkse capaciteitsuitbreiding van 100 GW kan je je dus wel een en ander voorstellen.

De Chinese prestaties inzake hernieuwbare energie zullen steeds aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeringen. Kiran Aziz, Directeur Responsible Investment bij KLP, het grootste pensioenfonds van Noorwegen, zegt hierover: ‘Vanuit het perspectief van een ESG*-investeerder die van steenkool af wil, zal de aankondiging van China om ongeveer 17 GW offshore windenergie extra aan te sluiten, weerklank vinden in de directiekamers. De windsector wordt nu steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeringen, naast de zonnesector’.

*ESG staat voor: Environmental, social and corporate governance, criteria voor de activiteiten van een bedrijf die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving of het milieu.

Meer over dit alles lezen?
What the 2021 China Wind Power Boom Means for the World | EnergyTrackerAsia

En

Top 15 Wind and Solar Power Countries in 2020Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *