OogGetuige in Kunming

春城 ‘Stad waar het altijd lente is’

昆明市 Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan in het zuidwesten van China, wordt vaak geprezen als een van de meest aangename, en meest leefbare steden in China. De stad ligt op een hoogte van bijna 1.900 meter op het Yunnan-Guizhou-plateau.

Divers

Met een grootstedelijke bevolking van 8,4 miljoen, staat Kunming onder andere bekend om zijn overvloedige groen. Je vindt er de grootste bloemen- en paddenstoelenmarkten van China en een bevolking met diverse etnische minderheidsgroepen. De stad is een belangrijk onderwijscentrum in het zuidwesten van China en behoort tot de 200 steden met de meeste wetenschappelijke onderzoeksresultaten ter wereld.  

Poort naar Zuidoost-Azië.

Kunming is China’s toegangspoort naar Zuidoost-Azië. Eind vorig jaar werd een hogesnelheidstreinverbinding geopend van Kunming naar de hoofdstad Yangon van Myanmar. Het plan was om China’s hub te creëren voor het Pan Asia High Speed ​​Network (Kunming-Singapore-spoorweg).

Biodivers

Behalve dat het de meest etnisch en cultureel diverse regio in China is, is Kunming de hoofdstad van een van ‘s werelds beste hotspots voor biodiversiteit, de provincie Yunnan. Hoewel het maar een kleine 4% van China’s landmassa uitmaakt, herbergt de provincie ongeveer 43% van alle beschermde plantensoorten en meer dan 72% van alle beschermde wilde dieren in het land (waarvan 15% endemisch in Yunnan). Meer dan 25.000 soorten hogere planten en dieren worden gevonden in Yunnan in verschillende klimaten, van tropische bossen tot met sneeuw bedekte bergen en uitgestrekte hooggelegen vlaktes.

De bovenstaande tekst is een LinkedIn post van onze correspondent in China, Gordon Dumoulin. Hij kreeg een positief commentaar + interessante historische aanvulling van lezer Peter Peverelli:

Historische aanvulling

Er is nog een ander interessant aspect van de geschiedenis van Kunming. Het was ooit sterk beïnvloed door Frans Indochina, toen bekend als Yunnan-fou, waar fou was afgeleid van het Chinese 府fu-hoofdstad. De Fransen hadden een spoorlijn aangelegd tussen Kunming en Haiphong in Vietnam, de Franse kolonie. De verbinding met Myanmar (Birma) was belangrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Kunming een belangrijk knooppunt werd in de strijd tegen de Japanners.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *