OogGetuige: ‘Winterklerendag’

Op mijn wandeling naar huis* gisteravond, herkende ik de vuurtjes hier en daar langs de straten, het is de tijd van 寒衣日 of ‘Winterklerendag’…

winterklerendag
eigen foto G.Dumoulin

Op ‘Winterklerendag’, de eerste dag van oktober in de Chinese lunisolaire kalender, verbranden mensen ‘kleren’.

Traditie van vroeger, nut van vandaag

Die zijn meestal gemaakt van papier om naar hun overleden ouders, familieleden of voorouders te sturen om ze warm en behaaglijk te houden tijdens de komende winter. We kregen ook twee tassen met winterkleren voor ons zoontje van 哥哥 (Gēgē), ‘oudere broers’ (een neef en een vriend) die hun kleding van afgelopen winter(s) zijn ontgroeid, ook een veelvoorkomend gebruik onder families en vrienden gedurende deze periode.

Legendarisch

Daar waar het Qingming-feest (清明节) en Zhongyuan-feest (中元节) de populairste feesten blijven om voorouders te herdenken en te eren, leeft ook Winterklerendag in de huidige Chinese samenleving.

Verschillende oude legendes vormen de oorsprong van de Winterklerendag. Waarschijnlijk is het meest bekende verhaal dat van Meng Jiangnu tijdens de Qin-dynastie (221-206 v.Chr.) die haar echtgenoot volgde die ver naar het noorden werd gestuurd om aan de Grote Muur te werken. Toen ze bij de Grote Muur aankwam, hoorde ze dat haar man overleden was. Haar verdriet deed de Grote Muur afbrokkelen om het lichaam van haar man te laten verschijnen zodat ze een fatsoenlijke begrafenis kon regelen met warme winterkleren om hem warm te houden tijdens de koude noordelijke winters.

Historisch

Volgens oude archieven hielden de keizers tijdens de pre-Qin-periode (2100 v. Chr.-221 v. Chr.) op de dag van de winterkleding een ceremonie om de winter te verwelkomen. Als ze na de ceremonie terugkwamen, zouden ze degenen die voor het land waren gestorven hebben beloond en hun vrouw en kinderen hebben vergoed. En degenen die waren omgekomen werden beloond met winterkleren om hen te beschermen tegen de winter in de onderwereld.

winterklerendag
Eigen foto G.D.

*Gordon Dumoulin, onze ooggetuige in Beijing en daarbuiten, woont en werkt in het Tongzhou-district van de Chinese hoofdstad. Wij bewerkten met zijn goedkeuring zijn recentste post op zijn gevarieerde blog
5iZ China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *