Ook in de kwestie van de mondmaskers ‘het hoofd koel houden’.(UPD)

mondmaskers

China is snel een van de grote leveranciers geworden van medische hulpgoederen, zoals mondmaskers. De afgelopen dagen komen er klachten uit Europa dat sommige van die producten van slechte kwaliteit zouden zijn.

Vanuit Nederland werden bijvoorbeeld 600.000 Chinese mondkapjes, de helft van een zending van 1,3 miljoen, geweigerd omdat ze onvoldoende bescherming zouden bieden tegen het coronavirus.

‘accentuate the negative’?

De mondkapjes die van een Chinese fabrikant kwamen bleken niet aan de kwaliteitseisen te voldoen. Ze waren namelijk niet geschikt voor de medische staf van de intensive care units. Zowel in Europa als in China reageerden sommigen op een negatieve manier. Er waren Chinese internetgebruikers die de Europeanen ‘ondankbaarheid’ verweten en voorstelden om de hulp maar stop te zetten als er veel processen zouden van komen. Europese media brachten het nieuws met sensationele koppen.

in gesprek blijven

De officiële Chinese reactie is het om deze kwestie niet op te blazen, zodat de internationale hulpverlening niet in gevaar komt. Op zondag 29 maart sprak de Chinese ambassadeur Xu Hong over de telefoon met Martin van Rijn, de Nederlandse minister van Volksgezondheid. De Chinese ambassadeur wees erop dat de Nederlandse minister China ‘oprecht heeft bedankt voor zijn krachtige steun en hulp bij de bestrijding van de uitbraak in Nederland’. Beiden hopen dat ‘dit geïsoleerde incident de vriendschappelijke samenwerking tussen de twee landen in de strijd tegen de epidemie niet zal schaden’.  In een bericht op Twitter had minister van Rijn dit bevestigd: ‘Vandaag met Chinese ambassadeur Xu Hong @PRCAmbNL gesproken over de afgekeurde mondkapjes. Maar ook mijn dank uitgesproken aan China voor hun steun om het #coronavirus in NL te bestrijden. We werken samen om te zorgen dat alle beschermingsmiddelen aan de kwaliteitseisen voldoen’. De beide politici spraken af de zaak verder te onderzoeken. Er is uiteraard begrip bij de Chinezen voor het feit dat nieuwe zendingen extra zullen worden gecontroleerd.

overwegingen

De Global Times benadrukt dat China strikte eisen moet stellen aan medische leveranciers om kwaliteit en kwantiteit te garanderen. ‘Geen enkele onderneming mag de winst boven sociale verantwoordelijkheid stellen’. Het kan voorkomen dat Chinese bedrijven fouten maken omdat de nood en de bestellingen plotseling zo groot zijn. Sommige Chinese ondernemingen zijn nog maar onlangs overgeschakeld op dit soort producten. Het is volgens de krant ook niet uitgesloten ‘dat buitenlandse importeurs liever hulpmiddelen bestellen bij particuliere ondernemingen of personen dan bij de ondernemingen die door de ambassades worden voorgesteld’. Dat zou dan het gevolg kunnen zijn van het wantrouwen tegenover Chinese staatsondernemingen dat de afgelopen jaren is aangewakkerd.

wie leverde aan Nederland?

(UPD) Volgens de Global Times heeft de Nederlandse overheid de mondmaskers waarschijnlijk niet besteld bij een bedrijf dat op de lijst stond van officieel door de Chinese regering goedgekeurde bedrijven. Volgens Mei Xinyu, een onderzoeker bij de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation, dat afhangt van het ministerie van Handel, kan het goed zijn dat Den Haag zelf een leverancier van mondmaskers is gaan zoeken. Het Nederlandse ministerie heeft volgens de Global Times een verklaring naar die krant gestuurd, maar wilde geen interview toestaan en heeft de naam van het bedrijf ook niet genoemd.

ministeriële verklaring

(UPD) Het ministerie van Handel heeft medegedeeld dat China bedrijven verder zal stimuleren om meer medische hulpmiddelen te maken zoals mondkapjes of beademingsapparaten. Zo kan het de wereldwijde strijd tegen COVID-19 verder helpen ondersteunen. Tegelijkertijd zal de Chinese overheid de kwaliteit van deze exportproducten waarborgen. Het ministerie zei dat het een onderzoek zal laten uitvoeren naar alle gevallen van mogelijke kwaliteitsproblemen. Er is hiervoor een nultolerantie ingesteld. Samen met de Douane en de nationale Dienst Medische Producten zal het ministerie van Handel verordenen dat medische hulpmiddelen voor de export aan de nodige eisen moeten voldoen en onderworpen zijn aan de kwaliteitsnormen van het importerende land of de regio.

de visie van China

De Chinezen zijn er echter van overtuigd dat veruit de meeste van hun mondmaskers en andere medische goederen van betrouwbare kwaliteit zijn: ze zijn in China zelf met succes gebruikt om de epidemie onder controle te krijgen. Door het buitenland te helpen om COVID-19 wereldwijd te bestrijden, beveiligt China uiteindelijk ook zichzelf. Ten slotte beklemtoont de Chinese ambassadeur dit: ‘de reden waarom wij Nederland en andere landen steunen bij hun strijd tegen de pandemie is zeer eenvoudig: we proberen meer levens te redden. Er zijn geen geopolitieke overwegingen in het spel, hoewel enkele personen dat beweren’. Andere landen steunen, het blijft urgent. In Nederland zijn er bijvoorbeeld ‘niet alleen weinig mondmaskers, ook dreigt in Nederland een tekort aan beademingsapparatuur‘, aldus de NOS, de openbare omroep.

foto ministerie BuZa China

Buitenlandse Zaken

Mevrouw Hua Chunying heeft hierover gisteren en vraag beantwoord, tijdens de regelmatige persconferentie van het Chinese ministerie van BuZa. Er zijn volgens haar geen klachten binnengekomen van landen of importeurs die beroep hebben gedaan op de Chinese bedrijven die via diplomatieke kanalen, ambassades of consulaten, werden aanbevolen. Sommige klachten (bijvoorbeeld testkits in Slovakije en de Filippijnen) waren opgelost toen bleek dat bij het gebruik van de medische hulpmiddelen de juiste aanwijzingen niet waren opgevolgd. Hua Chunying zei tot slot:

Onze eerlijkheid en hulp zijn oprecht. Mochten er zich daarbij problemen voordoen, dan gaat China hierover in gesprek met betrokken regeringsdepartementen. We moeten grondige oplossingen zoeken op basis van feiten, niet op basis van politieke interpretaties. Toen we COVID-19 in China zelf begonnen te bestrijden, was een deel van de hulp die wij ontvingen ondeugdelijk, maar wij kozen ervoor om te geloven in de goede bedoelingen van de landen die ons hielpen en ze te respecteren.

Bronnen: NOS.nl, NRC.nl, nl.china-embassy.org, Global Times, Xinhua,fmprc.gov.cn (website min.BuZa China)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “Ook in de kwestie van de mondmaskers ‘het hoofd koel houden’.(UPD)

 1. hahaha
  31 maart 2020 at 10:23

  https://multimedia.3m.com/mws/media/1791500O/comparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf
  Er zijn verschillende soorten maskers in de wereld. Welke bedoelen ze nou? De EU gebruikt N95 maskers maar tijdens het tekort hebben ze geen problemen met KN95 van China. Heeft nu de VS ook geen problemen met andere soorten?

 2. hahaha
  1 april 2020 at 16:31

  Hoeveel Chinese medische werkers zijn dood gegaan ter vergelijking met het EU? nu.https://nl.wikipedia.org/wiki/CE-markering
  N95 heeft een CE keurmerk waar behoorlijk veel bureaucratie en kosten aan verbonden zitten. Om in aanmerking te komen moet je product aan de veiligheid en legaliteit voldoen, denk maar aan patiënten die eraan verbonden zitten. Daardoor verhogen kosten voor een N95 masker. Wat NL nu aan het doen is, is erg gevaarlijk. Met deze nitpicking zijn er zoveel Italiaanse medische werkers dood gegaan want door het te kort moeten ze het N95 masker extra lang gebruiken. Over een paar maanden zou de VS hun fouten moeten toegeven en zou ook bij China wat N95 maskers moeten bestellen. Dan komen er nog meer te korten en meer doden aan doctoren die te lang N95 gebruiken. Dat ze meer om hun eigen geld geven zegt al heel veel. Want we moeten onze winst in patiënten en CE keurmerk beschermen en niet onze doctoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar