Ook in Xizang maakt digitale economie opgang

In Xizang (Tibet) is de digitale economie ook aan een opmars bezig. Een tijdje geleden werden op de 8000 yaks van de herders uit het dorp Lhakhang GPS-trackers geplaatst zodat een verdwaalde yak snel kan teruggevonden. In het dorp Qabgar werd een 47 ha groot veld omgevormd tot een proefzone met IoT controleapparatuur met een geïntegreerd systeem voor irrigatie en kunstmest.

Ceremonie lenteploegen in Lhunzun Foto Beijing Review Disclaimer

Het lenteploegen in Xizang (alias Tibet) is dit jaar op 16 maart begonnen. De boeren in Qabgar dorp in het kanton Lhunzhub dat onder Lhasa valt, verzamelden zich in vakantiekleding op hun uitgestrekte gerstveld in het hoogland voor de jaarlijkse ceremonie. Het lenteploegen is dit jaar vooral veelbelovend omdat hun veld is opgenomen in een proefzone voor slimme landbouw. Afgelopen juli werd het 46 ha grote veld omgevormd en uitgerust met Internet of Things (IoT) controleapparatuur en een geïntegreerd systeem voor irrigatie en kunstmest. Volgens hoofd Basang Cuomu van het Landbouwdepartement in Lhunzhub controleren de IoT-apparaten in Qabgar de zaailingen en de bodemvochtigheid, detecteren ze ongedierte en verzamelen ze automatisch weersinformatie. Het geïntegreerde systeem combineert irrigatie met het toedienen van meststoffen doordat vloeibare meststoffen aan het druppelirrigatiesysteem worden toegevoegd. Dit helpt om een goede bodemstructuur op het veld te behouden. ’De technologieën verminderen het water dat nodig is voor irrigatie met 30 % en de arbeid met 30 tot 40 % vertelde Basang Cuomu aan Beijing Review. Lhunzhub is al heel lang de graanschuur van Lhasa en het moderniseren van de landbouwsector staat hoog op de agenda van de provincie.

Qabgar proefveld voor hooglandgerst met een geïntegreerd systeem dat irrigatie combineert met kunstmest Foto Beijing Review Disclaimer

Yaks

Twee jaar geleden begon het kanton GPS-trackers te bevestigen aan de meer dan 8.000 yaks die door de herders van het dorp Lhakhang gehouden werden. Wanneer de inwoners hun yaks loslaten om in het wild te grazen, verdwalen er altijd wel een paar op het uitgestrekte plateau. In het verleden duurde het meerdere dagen om verloren yaks terug te vinden zegt Dawa, een inwoner van Lhakhang. Het fokken van yaks vereist vaak dat alle gezinsleden zich bezighouden met pastorale activiteiten en dit verhindert hen om andere vormen van werk te doen zodat hun inkomstenbronnen beperkt zijn. In juli 2021 nodigde het dorp Lhasa Jingtu Digital Economy Industrial Group uit om een slim yakbeheerplatform te ontwikkelen. Tien maanden later werd het systeem in gebruik genomen. Met de GPS-tags die de yaks dragen, kunnen de herders hun locaties en trajecten volgen via een mobiele app. Het systeem stuurt ook waarschuwingen naar de herders als hun yaks verdwaald zijn of aangevallen worden door wilde dieren. Als een dier verdwaald is, duurt het nu maar een half uur om hem terug te vinden. Het systeem is erg handig en we hoeven niet meer de hele familie bij het hoeden te betrekken, aldus Dawa.

Digitale economie

Vrijwilligster introduceert IoT in het Qabhar pilootveld Foto: Beijing Review Disclaimer

Het slimme landbouwsysteem en het yakbeheerplatform zijn recente voorbeelden van Xizangs ontwikkeling van de digitale economie. Volgens een Witboek van de regering steeg de toegevoegde waarde van Xizangs digitale economie in 2022 met meer dan 10 %. Volgens het Ontwikkelingsplan voor de Digitale Economie van de Autonome Regio Xizang (2020-25) zal de omvang van de digitale economie in 2025 naar verwachting meer dan 60 miljard yuan bedragen en zal de toegevoegde waarde naar verwachting 28 miljard yuan bereiken.

De groei van de digitale economie in Xizang is gebaseerd op de vooruitgang bij het opbouwen van digitale infrastructuur. Volgens het eerder genoemde witboek zijn de e-overheidswebsites, het eenvormige basiscloudplatform en het controlecentrum voor big data in de regio grotendeels voltooid. De regio heeft haar eerste cloud computing centrum gebouwd en kreeg de titel van nationaal groen datacenter. Voorts werden in totaal 8.099 5G-basisstations en bijna 312.600 km glasvezelkabels geïnstalleerd. 5G-netwerken bestrijken nu alle provincies, districten, grote steden en gemeenten in de regio.

Naast het gebruik in de landbouwsector worden digitale technologieën op de hoogvlakte ook op grote schaal toegepast in het bestuur van de buurt, de gezondheidszorg, het openbaar vervoer en het onderwijs . Volgens universitair hoofddocent economie aan de Shandong Normal University Wang Lei  die jarenlang veldonderzoek deed in Xizang zullen de Tibetanen door de uitgebreide toepassing van digitale technologie in de landbouw, gezondheidszorg en ouderenzorg echt de voordelen gaan voelen die de nieuwe productiekrachten van hoge kwaliteit met zich meebrengen.

De Tibetanen vierden overigens donderdag de bevrijding van één miljoen lijfeigenen 65 jaar geleden wat officieel de doorvoering van democratische hervormingen genoemd wordt.

Bron: Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email