Ook Salomonseilanden erkennen nu 1 China

De Salomonseilanden liggen in het westelijk deel van de Stille Oceaan. De archipel vormt sinds 1978 een onafhankelijke staat met Honiara als hoofdstad. Er wonen 600.000 mensen. Op 16 september besloot het kabinet om het principe aan te nemen dat er maar 1 China is.

Honiara erkent dus dat alleen de regering van de Volksrepubliek heel China wettelijk vertegenwoordigt en knoopt diplomatieke betrekkingen aan met Beijing. De Salomonseilanden hebben de ‘diplomatieke banden’ verbroken die ze tot nog toe hadden met de overheid van Taiwan. De Chinese regering is daarover verheugd.

Onstuitbare trend

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst ‘de erkenning van het 1 China principe door 178 landen op een gedeelde visie en een niet te stuiten trend in de wereld. De internationale gemeenschap beschouwt Taiwan als een onvervreemdbaar deel van China. China maakt zich op om met de Salomonseilanden een productieve en wederzijds gunstige relatie aan te gaan, net zoals met andere landen in de Stille Oceaan’.

Financiële motivering

China benadrukt dat de eilandengroep als soevereine en onafhankelijke staat deze belangrijke stap heeft gezet. Anderzijds valt niet te ontkennen dat geldelijke steun aan een ontwikkelingsfonds en leningen voor infrastructuurwerken geholpen hebben om de politici in Honiara over de streep te trekken. Dat zij zo lang Taiwan zijn blijven erkennen was immers ook het resultaat van jarenlange gulle financiële bijdragen, maar dan vanuit Taipei. Ook Australië en de VS oefenden, hoewel ze zelf officieel het 1 China principe aanhangen, druk uit op de Salomonseilanden om datgene vol te houden wat ze zelf al lange tijd niet meer doen: ‘Taiwan erkennen’. Dat is nu echter afgelopen.

Domino?

De Salomonseilanden waren de grootste entiteit in dat deel van de Pacific dat Taiwan tot gisteren nog diplomatiek erkende als een onafhankelijke staat. De eilandengroep is het zesde land dat de relatie met Taiwan vervangt door diplomatieke banden met de Volksrepubliek China, sinds Tsai Ing-wen, die weigert te erkennen dat Taiwan deel uitmaakt van China, de leider van het de facto afgescheurde eiland is. Nog slechts 16 landen of regio’s in de wereld beschouwen Taiwan als officieel onafhankelijk en onderhouden diplomatieke betrekkingen met Taipei. Volgens waarnemers zullen nu nog meer kleine landen in de Stille Oceaan het voorbeeld van de Salomonseilanden volgen.

De drakendans oefenen op de Chung Wah school (foto Zheng Yangxu / Global Times)

Chinezen in de archipel

Chinezen die op de Salomonseilanden wonen en werken begroeten de beslissing van de regering met enthousiasme. Diplomatieke betrekkingen tussen Honiara en Beijing betekent ook de vestiging van ambassades. Chinese burgers zullen voortaan beroep kunnen doen op hun ambassade voor informatie en ondersteuning. Al vele tientallen jaren verblijven er Chinese migranten of hun nakomelingen op de eilanden. Een van de beste scholen, Chung Wah School, heeft een Chinese naam en er wordt mandarijn gegeven. Chinese particuliere ondernemingen en staatsbedrijven zijn sinds enkel jaren actief in de archipel. Bij sommige politici en gewone burgers is er een zekere weerstand tegen de Chinese aanwezigheid. In 2006 leidde dat tot rellen en een aantal Chinezen moest worden gerepatrieerd. Andere politici en bevolkingsgroepen waarderen de Chinese aanwezigheid juist. Ze levert immers concrete bijdragen aan de ontwikkeling.

Xinhua, Financial Times, Wikipedia, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Ook Salomonseilanden erkennen nu 1 China

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *