Xi Jinping op campagnetour

De Chinese partijleider bezoekt deze week de provincie Henan in centraal China. Xi gaat naar een aantal zorgvuldig uitgekozen bestemmingen en doet uitspraken die aansluiten bij een campagne die momenteel in alle afdelingen van zijn partij wordt gevoerd.

Xi Jinping
Xi in het dorp van de Chuangke (foto Xinhua)

De centrale gedachte is: ‘trouw blijven aan onze oorspronkelijk opdracht’.

Campagne

Op 31 mei liet Xi Jinping aan de kaderelden van zijn partij het volgende weten

‘De missie waarvoor de partij werd opgericht is om het geluk van de Chinese bevolking na te streven en de natie weer te laten opbloeien. Daarvoor hebben generaties van communisten een heroïsche strijd geleverd. Uit de grond van ons hart het volk dienen is een fundamentele doelstelling die we stevig in gedachten moeten houden en die ons zal helpen de grote problemen waar de mensen mee zitten op te lossen. We moeten de moed hebben onszelf te hervormen. Het is nodig dat we ons wapenen met de theorie van het marxisme en het socialisme met Chinese kenmerken’.

Met die openingstoespraak begon een campagne die sindsdien van hoog tot laag in de CPC wordt gevoerd en waarop de leden worden beoordeeld. Er is intussen ook een boek met Xi’s teksten over het thema ‘trouw blijven aan onze oorspronkelijk opdracht’.

Voorbeeldig

De leiders van de CPC hebben de leden gelast om hardnekkig aan de slag te gaan, met hun denken op dezelfde golflengte als de bevolking. Ze hebben de opdracht samen met het volk het werk op te pakken. Xi lijkt zelf het goede voorbeeld te willen geven bij zijn reis door Henan. Hij combineert daarbij traditionele ideeën en hedendaagse populaire tendensen.

Chuangke

In het dorp Tianpudawan deed Xi uitspraken over het vitaliseren van het platteland. ‘Het gaat niet altijd om slopen en bouwen. Soms kunnen we de voorzieningen in traditionele dorpen upgraden zodat ze modern zijn en van alle gemakken voorzien. Dan maken we het platteland schoon en mooi’. Het dorp mikt op het plattelandstoerisme. Tianpudawan stond bij Xi’s reisdoelen omdat het een stad wordt van Chuangke, ‘makers’. Dat zijn onafhankelijke uitvinders, ontwerpers en knutselaars van verschillende leeftijden die eigenzinnig producten bedenken en maken. Ze doen vaak beroep op digitale manieren van klussen. Chuangke (zie VIDEO) is sinds 2015 erg populair in China en het gaat hand in hand met de overheidsbeslissing om de nadruk op innovatie te leggen.

met familie van veteranen en rode martelaren

Rode tradities

In Xinxian County herhaalde Xi zijn woorden over de heroïsche strijd die generaties van communisten hebben geleverd. “We kunnen hen het beste eren door de ‘doelstellingen van de 2 honderdste verjaardagen’ te halen”, voegde hij eraan toe. Hij bracht een bloemenhulde bij een monument en sprak met vertegenwoordigers en nakomelingen van veteranen van het Rode Leger en martelaren van de revolutie.

Milieu en armoedebestrijding

Xi bracht de armoedebestrijding in verband met de zorg voor het milieu in Guangshan County. Met de teelt van oliezaadcamelia’s hebben de inwoners zichzelf van de armoede bevrijd. ‘Ga ermee door’, moedigde Xi hen aan, ‘het is milieuvriendelijk en een goede manier om zelf je inkomen te verhogen’.
Zelfvoorziening was ook het thema bij zijn bezoek aan de Zhengzhou Coal Mining Machinery Group Co. Xi Jinping zei daar: ‘we moeten de reële economie versterken. We hebben wel de grootste maakindustrie van de wereld, maar we moeten hervormen en innoveren om ook op te klimmen in de waardeketen’. De Chinese leiders hechten een groot belang aan onafhankelijkheid van de Chinese technologie en industrie in de huidige geopolitieke situatie.

zelfvoorziening door innovatie is belangrijk (foto Xinhua)

Wikipedia, People’s Daily, China Daily,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *