Ook Suriname en China gaan betrekkingen versterken

President Xi Jinping en de bezoekende Surinaamse president Santokhi hebben vrijdag gezamenlijk toegezegd een nog hechter bilateraal strategisch partnerschap te zullen bevorderen. De twee leiders kwamen overeen om de samenwerking op het gebied van investeringen, groene ontwikkeling, onderwijs en de digitale economie uit te breiden.

De presidenten Xi en Santokhi Foto China Daily Disclaimer

Na een staatsbezoek van een week aan China werd de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi door president Xi ontvangen in de Grote Hal van het Volk te Beijing. Het bezoek valt samen met de vijfde verjaardag van het ondertekenen van een strategisch samenwerkingsakkoord tussen beide landen. In een gesprek met Xinhua op 4 april zei Santokhi dat het in 2018 ondertekende voorakkoord bepaalde om de connectiviteit door het BRI uit te bouwen. Dit heeft bruggen gecreëerd voor regionale economische ontwikkeling en samenwerking, waarvan alle deelnemende landen profiteren.

Xi Jinping zei tegen zijn gast dat China bereid is met Suriname samen te werken om het wederzijds politiek vertrouwen verder te consolideren en de stabiele ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Suriname te bevorderen. Bovendien wil het de economische en commerciële samenwerking versterken, de intermenselijke uitwisselingen uitbreiden en de internationale samenwerking verbeteren.

Xi benadrukte de bereidheid van Beijing om de invoer van meer producten van hoge kwaliteit uit Suriname te verwelkomen. Hij vertelde zijn gast dat de natie bereid is om de samenwerking met Suriname te verdiepen bij het gezamenlijk bouwen aan het Belt and Road Initiative. eChina wil ook de samenwerking uitbreiden op gebieden zoals landbouw, energie en mijnbouw. De Chinese president merkte op dat Suriname een van de Caribische landen is met de grootste overzeese Chinese gemeenschap. Dit was ook het eerste land op het westelijk halfrond dat het Chinese Lentefeest als officiële feestdag heeft uitgeroepen.

China staat klaar om samen te werken met ontwikkelingslanden zoals Suriname om multilaterale coördinatie en solidariteit te versterken, gemeenschappelijke belangen te beschermen en gezamenlijke ontwikkeling te bereiken, voegde de president eraan toe.

Santokhi

Santokhi bezoekt China voor het eerst sinds hij in 2020 zijn ambt aanvaardde. Hij prees het grote belang van de initiatieven die de Chinese president voorstelde om het multilateralisme hoog te houden en wereldwijde vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen. ‘Onze gesprekken van vandaag zijn ook belangrijke eerste stappen in het verstevigen van het strategische samenwerkingspartnerschap en het identificeren van nieuwe samenwerkingsgebieden’, vertelde Santokhi zijn gastheer. De samenwerking heeft de economische ontwikkeling van Suriname sterk bevorderd en de bestaansmiddelen van de bevolking verbeterd. Ze dient als een model voor Zuid-Zuid samenwerking, aldus president Santokhi. Hij benadrukte de bereidheid om de uitwisselingen tussen de politieke partijen van beide landen verder te verbeteren. Hij wil eveneens de samenwerking uitbreiden op het gebied van investeringen, groene ontwikkeling en de aanpak van de klimaatverandering. De twee staatshoofden waren ook getuige van de ondertekening van een reeks samenwerkingsdocumenten.

Santokhi had vrijdag ook een afzonderlijke ontmoeting met premier Li Qiang en met Wang Huning, voorzitter van het Nationaal Comité van de Chinese Politieke Raadgevende Volksconferentie. Volgens een gezamenlijk communiqué dat door de twee naties werd vrijgegeven, zal China Suriname de nodige bijstand blijven verlenen via bilaterale en multilaterale kanalen voor ontwikkelingsfinanciering.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken groeide de handel tussen China en Suriname met 7,7 % tot 384 miljoen dollar in 2023, waarbij de Chinese invoer uit het Caribische land met 19,1 % toenam. China exporteert voornamelijk landbouw-, plastic en elektromechanische producten, staal, meubels, textiel, banden en kleding naar Suriname, terwijl het ruw en gezaagd hout invoert.

Perspectief

Oprichter en directeur Cui Shoujun van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies aan de Renmin Universiteit merkt op dat een sterkere samenwerking met China het kleine Suriname, een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, kan helpen bij het verbeteren van haar infrastructuur, het verlichten van de energietekorten en het stimuleren van haar export. Suriname wordt eveneens geconfronteerd met ernstige uitdagingen als gevolg van de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering. ‘Versterking van het partnerschap met China kan de natie in staat stellen om haar capaciteit op het gebied van beperking van en aanpassing aan klimaatverandering te versterken’, zei hij.

Dit jaar is het de tiende verjaardag van het China-CELAC Forum. Directeur Wang Youming van het Institute of Developing Countries bij het China Institute of International Studies verwacht dan ook dat dit bezoek van president Santokhi het begin vormt van uitwisselingen tussen China en Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Dit zou tijdens de tweede jaarhelft een hoogtepunt bereiken tijdens de China-CELAC top. Hij verwacht dat de toekomstige BRI-samenwerking meer kleinschalige projecten zal omvatten zoals inzake stedelijke herontwikkeling, verbetering van wegen en de uitbouw van markten met als doel de bestaansmiddelen van de plaatselijke bewoners te verbeteren.

Bronnen: China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email