Op een groen blaadje 111

Naar koolstoftaks
carbonemiss–Er zijn veranderingen in de maak om het belastingstelsel milieuvriendelijker te maken. Een nieuwe taks op koolstofdioxide-uitstoot staat in de stijgers en ook een milieutaks die de belasting op vervuiling zal vervangen. Het zal de belastingdienst zijn en niet het milieubestuur die deze taksen zal innen. De regering onderzoekt ook de mogelijkheid om energie-intensieve producten als batterijen en privévliegtuigen te gaan belasten. Deze week beloofde premier Wen Jiaobao nog de taks op het vastgoed die nu in 2 pilootsteden loopt verder uit te breiden naar andere steden.
“Eu-tarieven op zonnepanelen kosten 242.000 banen”
–Het onafhankelijk Duits Economisch Instituut Prognos heeft berekend dat de 60% EU-tarieven op Chinese zonnepanelen zal leiden tot een verlies van 193.700 banen in de EU het eerste fiscaal jaar en tot 242.000 het derde jaar na uitvoering van de strafmaatregel. Zelfs een straftarief van 20% zou 115.600 banen kosten. Het is vooral in het niet-fabricagegedeelte van de waardeketen dat de klappen zouden vallen. De studie werd voorgesteld door de Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE) (Bron: Euractiv)

Verstelijking weer plus 1 %
hefeicentrDe verstedelijking in China bedroeg eind vorig jaar 52,57 %, omhoog van 51% in 2011. Dit lijkt de voorspelling te bevestigen dat de verstedelijking de komende 10 jaar elk jaar 1 % zal toenemen. Vicepremier Li Keqiang verwacht zelfs een versnelde verstedelijking. De Economist Intelligence Unit die 96 Chinese steden van meer dan 1 miljoen inwoners onderzocht voorspelt dat het vooral kleinere steden uit Centraal China zullen zijn die meer zullen groeien. Helemaal aan de top staan Hefei, Changsha en Zhengzhou. 6 steden uit de top 10 liggen in Centraal-China
5000 mijnen gaan dicht
Dit jaar zullen 5000 niet-steenkoolmijnen worden gesloten zo heeft het Bestuur voor Arbeidsveiligheid besloten. Het dodental moet daar onder 900 gedrongen worden. Vooral de honderdduizenden kleine mijnen worden geviseerd. Ook de normen zullen worden aangepast zoals de vereiste minimumproductie.
Peking benadrukt voorsteden
peking suburbPekings Stedelijke Commissie voor Hervormingen en Ontwikkeling heeft 240 belangrijke projecten goedgekeurd voor dit jaar en deze kosten 227 miljard yuan, 27 % meer dan de projecten van het jaar voordien. Dit meldt het Beijing News. Klemtoon ligt op de uitbouw van de voorsteden met 60 miljard en 55 miljard gaan naar sociale zaken en huisvesting. Bewoners van het voor aardbeving gevoelige district Fangshan zullen tegen 2015 verhuisd worden. Ook het openbaar vervoer wordt verbeterd. Momenteel gebruikt 46% van de hoofdstedelijke bevolking metro of bus en tegen 2015 moet dit 50% worden. Ook overstapparkings bij metrohaltes worden geplant. Onder de 55 aangevatte projecten van vervoersinfrastructuur behoort ook de nieuwe luchthaven. 2 miljard gaat naar betere riolering om een herhaling van de catastrofe zoals op 21 januari te vermijden
Burgemeester afgezet na chemisch lek
contaminationDe werkgroep die het chemisch lek moest onderzoeken die half december een rivier vervuilde in Noord-Shanxi heeft besluiten voorgelegd. 38 personen zullen verantwoordelijk gesteld worden voor het incident veroorzaakt door de Tianji Coal Chemical Industry Group. Ook het stadsbestuur treft een blaam omdat ze niet snel genoeg reageerden. De burgemeester van de stad Changzhi moest opstappen evenals de directeur van de dienst Arbeidsveiligheid. Zeven anderen kregen een straf en 24 anderen kregen een waarschuwing of werden gedegradeerd. 5 werden overgedragen aan het gerecht. 8,8 m3 aniline –een derivaat van benzeen- kwamen in de Zhuozhangrivier terecht en bedreigden zo de een miljoen bewoners van de stroomafwaarts gelegen stad Handan. Oorzaak van het lek was een gebroken buis die geleverd was door een firma die niet vergund was. (China Daily)
 Waarschuwingssysteem tegen bevingen
China wil tegen binnen 5 jaar een waarschuwings- en controlesysteem uitbouwen tegen aardbevingen. Tijdige waarschuwingen kunnen helpen het aantal slachtoffers te verminderen. De ontwikkeling van het systeem werd opgestart in 2009 en wordt getest in maart. 2 miljard zou moeten geïnvesteerd worden in de bouw van 5000 stations. Het proefprogramma met 100 stations werd met succes uitgetest in de provincie Fujian. Deze week werd China getroffen door 2 aardbevingen namelijk te Loncheng (Yunnan) een beving met kracht 4,2 en ook in Heyuan (Guangdong) waar ze een kracht van 4,8 had.
Ook Shaanxi wil water omleiden
shanxiwaterDe provincie Shaanxi plant de bouw van 10 grote waterwerken waaronder een omleiding van jaarlijks 1,5 miljard m3 water uit de Hanjiang naar de Weihe. Het project is 100 km lang en zal 5 grote- en middelgrote steden zoals Xi’an, Baoji, en Xianyang en 12 arrondissementen van water voorzien. Tegen 2017 zullen 10 miljoen personen er voordeel uithalen en tegen 2030 moet het project afgewerkt zijn. Gedurende de laatste 5 jaar heeft de waterarme provincie al 60 miljard uitgegeven aan waterprojecten.
Apple leverancier verdacht van vervuiling
riteng-factory2Veel boeren kweken groenten aan de Tielurivier in Shanghais dorp Chedun dat deel uitmaakt van het district Songjiang.  Het water is wit, stinkt en vissen sterven uit. Apple leverancier Riteng Computer Accessory Co  wordt er van verdacht afval te lozen in de riolen. De dienst Leefmilieu onderzocht 200 ondernemingen die mogelijks de oorzaak konden zijn, maar er werd uiteindelijk bij Riteng geen bewijs gevonden van opzettelijk lozen van vuil. Toch zijn er gaten in het management en de fouten moeten gecorrigeerd. Er staat ook een ferme geldboete te wachten.
Kankerdorpen officieel
kankermapHet ministerie van leefmilieu heeft een lijst opgemaakt van plaatsen met erge chemische verontreiniging.  Het vond 5 kankerdorpen in Jiangsu en 3 in Henan.  Toegegeven wordt dat de vervuiling de standaarden ruim overschrijdt. Van de 40.000 chemische stoffen die in China gebruikt worden zijn er 3000 giftig of explosief. Eerdere mediarapporten onder meer van onderzoeksjournalist Deng Fei raamden het aantal kankerdorpen op 100. De recente gegevens staan in een vijfjarenplan van het Leefmilieu-ministerie. Daaruit blijkt verder dat in 2010 China 1300 milieustandaarden had. 600 zullen worden herzien tegen 2015 en 300 nieuwe zullen er bijkomen.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *