Op een groen blaadje 122

Ook Nederland tegen strafheffing
solarpann–Ook de Nederlandse minister van Economische zaken Kamp heeft het verzet van zijn Duitse collega vervoegd tegen de geplande EU-strafheffing op de invoer van Chinese zonnepanelen.  Kamp: “China wordt pas in 2016 door de World Trade Organization gezien als een markteconomie. Ze hebben de kostprijs van zonnepanelen uit China vergeleken met de kostprijs van de VS en deze bleek (flink) lager en toen is besloten daar tegen op te treden. Ik ben het daar niet mee eens omdat het niet aangetoond is. Er is door deze sector ook een grote installatie-industrie ontstaan en er veel werkgelegenheid die aan het groeien is. Dat moeten we vasthouden, goed voor het milieu en goed voor de werkgelegenheid. Het kabinet is tegen de heffing. We willen dat Europa gaat werken met overleg met China om afspraken te maken dat er niet in korte tijd handelsoorlog komt. Dat willen we graag vermijden”.  Bron: Energieoverheid.nl
15% grondgebied natuurreservaat
jiuzhaigou–Het aantal natuurgebieden in China is sinds 1993 gestegen van 6,9% tot 14,9% van het grondgebied, aldus viceminister Li Ganjie van leefmilieu. Daarmee zit het land over het wereldgemiddelde van 12%. Het aantal natuurgebieden steeg ondertussen van 77 tot 363, zo werd nog bekend op de dag van de biodiversiteit. 1000 planten en dieren worden echter in hun voortbestaan bedreigd. De uitdaging is de ontwikkeling die al  honderden miljoenen uit de armoede haalde, te combineren met het behoud van het rijk ecosysteem.
 “China controleert ivoorhandel”
ivorysmuggle–Topingenieur Yan Xun van Bosbouw heeft gereageerd tegen aantijgingen dat China de ivoorsmokkel maar op zijn beloop zou laten. Hij argumenteert eerst dat smokkelaars de doodstraf kunnen krijgen in China en dat de ivoorsnijder-firma’s een vergunning moeten hebben en minstens 1 staats vergunde snijder moeten in dienst hebben. Voorts moeten ze hun materiaal halen op veilingen onder controle van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora en moeten hun jaarlijks verbruik rapporteren aan Bosbouw. Elk stuk van meer dan 50 gram moet een certificaat krijgen met foto. Het verbruik bedraagt minder dan 5 ton per jaar en er zijn 37 firma’s met vergunning tot ivoorsnijden en 145 firma’s met een verkoop licentie.
 “en ook dierensmokkel”
Zijn collega en onderdirecteur Yin Hong ontkende gelijk ook dat China een paradijs zou zijn van dierensmokkel. Volgens hem staat China nergens in de top zowel op het vlak van de jacht, handel van wilde of huisdieren of producten. In januari deed China voor de eerste keer mee aan een internationale actie waar 22 landen aan deelnamen: 200 smokkelgevallen werden ontdekt en 100 personen gearresteerd, aldus nog Yin Hong.
 Te veel cadmium in Kantons rijst
ricegzhouUit een inspectie van de Eetwareninspectie te Guangzhou (Kanton) blijkt dat van gedurende 3 maanden 18 onderzochte rijst-en noedelstalen, 8 te veel cadmium bevatten. Dit veroorzaakte nogal wat ophef in de sociale media. Te veel cadmium is slecht voor nieren en kan leiden tot kanker. Volgens de website van de inspectie zullen de controles op rijststalen nu worden opgevoerd. Ondertussen werd de oorsprong getraceerd van de 8 stalen: de rijst kwam uit de provincie Hunan en de noedels waren vervaardigd in Dongguan. Vergiftiging met cadmium werd nog niet vastgesteld in Guangzhou. Ambtenaren beklemtonen dat eerder 5% van de rijst te veel cadmium bevat, dan de helft die door media werd gerapporteerd. In Hunan werd de productie op 3 plaatsen stopgezet, maar daalde de verkoop met de helft. Hunan brengt bijna 13 % voort van China’s rijst.
 Eerstelijnssteden moeilijk leefbaar
masksChina’s eerstelijnssteden slaan een pover figuur als het op de leefkwaliteit aankomt. Hoewel Beijing, Shanghai en Guangzhou (Kanton) hoog aangeschreven staan op het vlak van zaken, cultuur en de geringe kloof tussen stad en platteland, zijn deze steden nauwelijks leefbaar zo blijkt uit een competiviteitsindex opgemaakt door de National Academy of Economic Strategy. Enkel Hong Kong en en Macao zijn eerstelijnssteden die de top halen. Beijing scoort goed qua intellectueel-, cultureel- en zakenklimaat, maar tuimelde tot de 119 plaats qua leefbaarheid.    China Daily
 China waarnemer in Noordpoolraad
articouncil China, India, Italië, Japan Z-Korea en Singapore hebben een waarnemersstatus verworven in de Noordpoolraad. Dit werd beslist op de achtste ministeriële zitting van Zwedens meest noordelijke stad stad Kiruna waar ook een manifest werd aangenomen dat het belang onderstreept van vrede, stabiliteit en opbouwende samenwerking en dringend oproept tot maatregelen ter bestrijding van de klimaatverandering. 230 personen uit de 8 landen namen deel . De Noordpoolraad werd 20 jaar geleden opgericht door Canada, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Rusland, Zweden en de VS. Het Zweeds voorzitterschap gaat na 2 jaar over op Canada. .

 Hong Kong heeft afvalplan
hkwasteHong Kong heeft een tienjarig afvalplan voorgesteld dat de achterstand moet inhalen op Taipei en de Koreaanse steden. Staatssecretaris Wong van milieu wil het vast afval tegen 2022 verminderen met 40%. Wong verwacht dat afvalrecyclage 55 % zal vertegenwoordigen, verbranding 23 % en dumpen op storten nog 22 %. Bewustmakingscampagnes zullen worden gelanceerd, de infrastructuur aangepast met recyclage en ook de regelgeving aangepast. Ce.cn
Eerste koolstofbeurs in Shenzhen
China gaat 7 steden aanduiden om te experimenteren met een koolstof-uitstootbeurs en de eerste stad die volgende maand start is Shenzhen. 638 ondernemingen doen mee en zijn verantwoordelijk voor 38% van de stedelijke CO2 uitstoot. Later zal het schema nog worden uitgebreid tot onder meer transport-en bouwondernemingen. China bereidt voor een volgend vijfjarenplan een systeem voor om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen. (Guardian)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *