Op een groen blaadje 126

Golven milieuprotest in Guangdong
jiangmennucDe provincie Guangdong kende recentelijk 3 golven van milieuprotest. In het Longwan Industrial Park te Heshan plande de overheid een 30 ha grote verrijkingsfabriek voor uranium die tegen 2020 1000 ton uranium zou afleveren. De site bevindt zich maar op 30 km van het centrum en 500 bewoners van Jiangmen waaronder Heshan valt, trokken naar het centrum en protesteerden hevig. De site ligt ook maar op 100 km van Hongkong. Heshan burgemeester Wu Yuxiong zei als antwoord op het protest dat hij de opinie van de lokale bewoners respecteert en niet langer de goedkeuring van de verrijkingsfabriek nastreeft. Een tweede milieuprotest in Guangdong vond plaats in het district Huadu waar voor de derde keer tot tienduizend bewoners protesteerden tegen een geplande verbrandingsoven in hun buurt. 4 personen raakten gewond in schermutselingen met de politie. Het derde protest greep plaats te Sihui waar honderden bewoners van Baisha de ingang dichtmetselden van de Nanyue Screen Printing Factory en de Precision Ink. Co.  De inkt vervaardigende fabrieken worden er van beschuldigd de omwoners en kinderen ziek te maken vooral m.b.t. de luchtwegen met astma en longontsteking tot gevolg. Er ontstonden schermutselingen met werkers en enkelen moesten naar het ziekenhuis worden afgevoerd. De overheid heeft beloofd de productie te zullen stoppen maar de dorpelingen staan nogal wantrouwend tegen deze belofte omdat de 2 ondernemingen eerste klas belastingbetalers zijn aan de stadskas.
Veel voor meer bosdekking
Volgens gegevens van het Bosbestuur plant de regering tegen 2020 212 miljard te besteden aan bosbouwprojecten. Het geld zal gaan om de bosdekking met 4,1 % te vermeerderen. Vorig jaar creëerde China 6 miljoen ha bos bij. Eind 2008 telde China 195 miljoen ha bos of 20,3 % van het grondgebied.
Guangzhou spendeert 2,3 miljard $ aan rivieren
De stad Guangzhou (Kanton) lanceert een project van 2,3 miljard $ om haar rivieren schoner te maken, zo meldt Bloomberg Volgens burgemeester Chen Jianhua is een derde van de stedelijke rivieren vervuild. Tegen 2020 moeten deze 43 waterlopen schoon zijn en moet het water van de Parelrivier de standaarden van drinkwater bereiken.
Qingdao algenplaag: van de nood een deugd
algendishQingdao wordt al een tijdje geteisterd door algenplagen en nu wordt van de nood een deugd gemaakt. Restaurants gebruiken de algen zowel voor een aparte soep als in een algenomelet. Probleem is enkel de algen schoon en vrij van zand te krijgen. Daarvoor moeten ze gewassen, gedrenkt in zoutwater gedurende een paar uren vooraleer ze te koken. Volgens het in Jinan gebaseerde dzdaily.com worden de algen ook al verwerkt in snacks. Volgens het Shandong Research Institute for Mariculture dat daarbij hielp, zijn de algen voedzaam wegens hoog proteïne, hoge vezelgraad, weinig vet en veel mineralen. Directeur Wang vindt het een verspilling enkel de algen te gebruiken in organische mest en voedseladditieven. Probleem is wel dat de algen te Qingdao uit Zuid-China komen en dat moet nagegaan worden of ze ondertussen niet besmet raakten. De algen doen zich te Qingdao al voor over een oppervlakte van 8.442 km2. 2000 personen houden zich dagelijks bezig met de verwijdering en op 1 maand werden 117.547 ton opgeruimd.   China Daily,
100 miljoen voor grondbehoud
Het ministerie van Financiën heeft bekend gemaakt 616 miljoen uit te trekken voor het behoud van grond en water. Het geld zal in 7 provincies gespendeerd worden aan meer beplanting en grasbedekking. 37% van de Chinese grond heeft te lijden aan erosie en elk jaar wordt 666 km2 grond verloren door grond- en waterverlies.
Wuhan vervolledigt infrastructuur
wuhan-01Wuhan telde vorig jaar 6000 bouwsites en dit jaar zijn het er 10.000. Toch vindt de stad dat ze achter ligt op Guangzhou. Om deze kloof bij te benen plant Wuhan tegen 2016 421 miljard yuan te zullen investeren in stedelijke infrastructuur. Vorig jaar werd daartoe 64 miljard uitgegeven en 70% daarvan ging naar wegen en het bouwen van bruggen. Dit jaar staat de uitgaventeller al op 71 miljard, onder meer voor de bouw van 6 metrolijnen en een brug over de Jangtse. Staan verder nog op het planningslijstje: een nieuwe luchthaven die hoofdzakelijk voor vracht bestemd is, de uitbreiding van de bestaande Tianhe-luchthaven en een vierde treinstation. Dit alles moet van Wuhan de internationale hub maken in Centraal China. (wantchinatimes)
28% bodem PRD vervuild
Uit een onderzoek door de provincie Guangdong blijkt dat 28% van de gronden in de Parelrivierdelta vervuild zijn door zware metalen. In de hoofdstad Guangzhou en Foshan het nijverheidscentrum is zelfs de helft van de bodem vervuild. Het is de eerste keer dat een provincie over dit onderwerp details prijs geeft. Vorige rapporten hadden het enkel over groenten die te veel zware metalen bevatte. (Caixin)
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *