Op een groen blaadje 159

Gevecht tegen de uitstoot

SPL116215_001Volgens minister Xu Shaoshi van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie daalde het energieverbruik en de koolstofuitstoot per eenheid van 2010 tot 2013 met 9,03% en 10,68%. Dit is echter nog ver verwijderd van de doelstellingen om tegen eind 2015 een vermindering te zien met 16% en 17%. Xu deelde ook mee dat steenkool instaat voor 65,9% van het energieverbruik. Xu had de afgelopen week ook een onderhoud met de op bezoek zijnde Duitse minister voor Economie en Energie Sigmar Gabriel. Ze hadden het over de voorwaarden om te investeren op het vlak van milieu en energie. Duitsland verbindt er zich toe om de komende 2 jaar 240 milieurechters uit de provincies Shaanxi, Guangxi en Gansu een opleiding te zullen verschaffen. (China Daily, SCMP)

Straffen op eten beschermde dieren

poaching2Zij die beschermde dieren op restaurant eten, kunnen volgens de nieuwe regelgeving gestraft worden als misdadigers. In sommige streken van China is het eten van wild een eeuwenlange traditie. Totnutoe was enkel het vangen, doden, transporteren en verkopen van de beschermde diersoorten verboden. Of eten ook verboden was, bleek minder duidelijk. De wet op de bescherming van de wilde dieren dateert uit 1998. Sommige diersoorten zoals schildpadden en herten staan op het punt te verdwijnen door het verbruik in eethuizen. China Daily

Ook kwaliteit grondwater pover

groundwaterVolgens een recent rapport dat 4778 plaatsen onderzocht in 203 steden is de kwaliteit van het grondwater in 60% van de onderzochte gevallen van povere of zeer povere kwaliteit. 43 % scoorden tamelijk slecht en 15% zeer slecht. Dit betekent dat 59 % van het grondwater niet drinkbaar is, 2 % meer dan vorig jaar. Dit rapport komt er net na een vorig dat uitwees dat 16% van de gronden vervuild zijn. Ook recent was er in Lanzhou een geval van drinkwater  dat met benzeen was vervuild.

Yingli heeft oogje op Frankrijk

Yingli Factsheet_May 16 2008Het in Baoding gevestigde bedrijf van zonnepanelen Yingli Green Energy wil met een niet genoemd Frans bedrijf samenwerken om deel te nemen aan een nationale openbare aanbesteding. De Franse partner is een van de 38 bedrijven die samen voor 380 MW mogen bouwen. Wie dit is vertelde Arnaud Catrice van Yingli Frankrijk er niet bij.

 Everest-gletsjers: -10 %

everest-glacierDe gletsjers op de zgn. berg Everest krompen gedurende de afgelopen 40 jaar met 10%, zo blijkt uit remote sensing en onderzoek ter plaatse van het Institute of Tibetan Plateau Research bij de  Chinese Academie van wetenschappen. Omgekeerd is het gletsjermeer stroomafwaarts 13 maal groter geworden. Het gevolg van de opwarming versnelde tijdens de jaren 90.
Verdubbeling verkoop groene wagens?
Volgens een officiële voorspelling zou het aantal verkochte groene wagens dit jaar 35.000 bedragen, wat het dubbele is vanvorig jaar. Als de hybriden hierbij worden geteld, wordt 60.000 bereikt aldus een rapport van de Chinese autonijverheid. Vorig jaar werden 17600 wagens op nieuwe energie verkocht en dit was 30% meer dan het jaar voordien. wantchinatimes

Tesla helpt aan oplaadnetwerk

teslamodelsDe producent van elektrische wagens Tesla wil ten laatste tegen 2015 een Chinawijd netwerk voor zijn elektrische auto’s en de elektriciteit dat zou aangedreven worden door zonnepanelen. Daartoe wil het samenwerken met een Chinese partner en volgens China Daily zou dit Sinopec zijn. Hierop kwam alreeds van kritiek die opmerkte dat zonneenergie misschien niet het ideale middel is in de door smog geteisterde steden. Tesla sloot met China Unicom een akkoord voor mobile internet aan het klienteel.

 Zandstorm: nacht bij dag

zandstormdhuangEen dikke zandstroom heeft te Jiuquan in Gansu de zichtbaarheid doen dalen tot minder dan 50 meter. Het was al donker om 15h ,maar de hemel zag rood-oranje. Winden bereikten tegen 100 km/uur. De bekende Dunhuang grotten moesten vroeger dan normaal sluiten wegens de storm. De zandstorm keert elk jaar terug in de regio. wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar