Op een groen blaadje 31

Kort milieunieuws

Toestand kustgebieden “ernstig”
Volgens het Zeebestuur is de toestand van het fragiel ecosysteem van kust en zeeën vrij ernstig. Sinds 1990 zijn meer dan 20.000 ha waterrijke gebieden verdwenen. De vochtige natuurgebieden van de Gele en de Oost-Chinazee verloren 30 tot 90 % van hun natuurlijke functies zoals het kontroleren van vloed of het filteren van het water. 20 km ² rond Huangjiabu in de provincie Zhejiang kent helemaal geen maritiem leven meer door de vervuiling. Een rapport uit 2009 geeft aan dat 337 van de 457 gekontroleerde pijpen die in de zee uitmonden, te sterk vervuild waren tot en met toxische substanties. Voormalig hoofd van het Zeebestuur Sun Zhihui waarschuwt vooral voor overmatig opeisen van gronden voor economische ontwikkeling. Van 1990 tot 2008 vergrootte de op zee gewonnen oppervlakte van 8.241 km² tot 13.350 km of een jaarlijkse toename van 285 km². Honderden eilanden verdwenen ook.
Zonne-energie in de lift

De baas van China’s LDK Solar zei deze week op een conferentie in Italië dat China’s vraag naar zonne-energie in 2012 zal verdrie-tot verviervoudigen. Baas Xiaofeng Peng raamt China’s vraag dit jaar op 1 GW en de globale vraag op 19 GW. Volgens zijn zeggen verwacht de The European Photovoltaic Industry Association experts dat China één van de 5 markten is die meer dan 1 GW aan capaciteit zullen toevoegen dit jaar. Het vervaardigen van zonne-modules is gedurende de laatste twee jaren verdrievoudigd tot 17 Gw wat bijna twee derden tekent van de wereldproductie. 22 % daarvan is van derderangsproducenten die wellicht zullen getroffen worden door een standaardisatie en het op punt stellen van de kwaliteitsstandaarden die de Chinese overheid nastreeft, aldus een prominent lid van Yingli Solar. Naar verluidt is de sector zo succesvol dat sommigen met wat kapitaal zich op het terrein lanceren zonder voldoende know how.
Windenergie gaat offshore
Volgens cijfers van de Chinese Wind Energy Association werden vorig jaar bijna 13.000 windturbines geïnstalleerd met een capaciteit van 19 miljoen kw, wat een vooruitgang betekent met eventjes 73 %. Eind 2010 had China in totaal voor 44 miljoen kw geïnstalleerde windturbines wat haar op nummer één plaatste. Ook deze sector is aan een consolidering toe want het aandeel van de drie grootste producenten Sinovel Wind Group Co. Ltd., Goldwind Science and Technology Co. Ltd. en Dongfang Turbine Co. Ltd.bereikte 56,8 % of 1,5 % meer dan het jaar voordien. Het twaalfde vijfjarenplan voorziet 6 nieuwe windenergiestations en twee op zee en dit voor een totale capaciteit van 70 miljoen kw. Gedurende de komende 5 jaren zou er 5 miljoen kw op zee bijkomen.
Weer loodvergiftiging door batterijen
Tientallen personen uit het dorp Menxi bij de stad Xinshi in Zhejiang hebben hoge loodwaarden in het bloed en deze blijken veroorzaakt te zijn door batterijenproducent  Zhejiang Haijiu Battery Co. 19 kinderen hebben reeds positief getest en ook volwasseen worden nu onderzocht. De fabriek die dateert uit 2003 werd ondertussen stil gelegd. Ze telt 1000 werknemers en produceert jaarlijks 9 miljoen loodzuurbatterijen. Vraag is nu hoe de werknemers uit de testen zullen komen. De ondermanager zei flauw dat hogere loodwaarden bij personeel zou te wijten zijn aan het niet nemen van een douche of door hun kledij niet om te wisselen. Hij beloofde toch dat de onderneming de ziektefactuur zal betalen van de zieke kinderen.
Lhasa: LNP vervangt LPG

Aardgasstation te Yushu


De China National Petroleum Corporation (CNPC) gaat de gasbevoorrading van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa overschakelen van LPG naar het meer groene LNG. LPG schept vier maal zoveel vuil als LNG. Het project kost 320 miljoen yuan en moet af zijn midden oktober. Lhasa zal 30 miljoen m³ krijgen jaarlijks, Yushu 10 miljoen en de Tibetaanse prefectuur Aba in Sichuan kaapt 70 miljoen m³ weg. Deze gebieden kennen  een fragiel milieu, aldus algemeen LNG manager Xie Guanhui van CNPC. Later zullen andere Tibetaanse prefecturen volgen. Het gasstation te Yushu bevindt zich op 3778 meter hoogte en werkt sedert oktober vorig jaar.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *